Caterina Moriggi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Caterina Morigi)
Infotaula de personaCaterina Morigi,
de Pallanza

Sacro Monte de Varese, amb el monestir de les Eremites de Sant Ambròs
Biografia
Naixement1437 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Pallanza (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 abril 1478 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Sacro Monte di Varese (Itàlia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMonestir d'Eremites Ambrosianes (Sacro Monte di Varese) 
Abadessa
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perCofundadora de les Monges Eremites de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus
Activitat
Ocupaciófilòsofa Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósEremites Ambrosianes
abadessa i fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació16 de setembre de 1769 , Roma nomenat per Climent XIV
PelegrinatgeVarese
Festivitat6 d'abril
IconografiaHàbit de monja

Caterina Morigi o de Pallanza (Pallanza, frazione de Verbania, Piemont, ca. 1437 - Varese, 6 d'abril de 1478) fou una religiosa llombarda, cofundadora de l'orde monàstic de les Monges Eremites de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus. És venerada com a beata per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Caterina havia nascut a Pallanza, a la riba del Llac Maggiore, en una família benestant, segons la tradició, els Morigi o Moriggia; als documents de l'època surt esmentada com a Catherina de Ruffinis. La seva família morí en una epidèmia i marxà a Milà. Cap al 1450 s'uní una comunitat per fer-hi vida eremítica, al santuari de Santa Maria del Monte di Velate, vora Varese, on després es construí el Sacro Monte de Varese. Cap al 1470, les germanes eremites es dedicaren a atendre els malalts de pesta durant una greu epidèmia i totes, llevat de Morigi, moriren.

Aviat s'hi afegiren noves dones eremites, entre les quals Giuliana Puricelli de Busto Arsizio. El 10 de novembre de 1474 Sixt IV concedí a la comunitat poder erigir un monestir, a petició de Galeazzo Maria Sforza. El 10 d'agost de 1476 les religioses van prendre l'hàbit, sota la Regla de Sant Agustí i amb les constitucions de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus. Caterina da Pallanza fou elegida com a primera abadessa; quan morí, el 6 d'abril de 1478, la succeí Giuliana Puricelli.

Veneració[modifica]

La seva vida de pregària i penitència va causar admiració i fou tinguda per santa. Des de la seva mort rebé culte, que fou reconegut per la Congregació de Ritus el 12 de setembre de 1769; Climent XIV el confirmà el 16 de setembre següent, juntament amb el de Juliana Puricelli. El Martirologi romà en fixa la festivitat el 6 d'abril.

Bibliografia[modifica]

  • Inos Biffi. Mirabile Ydio ne li Sancti Soy: le beate Caterina e Giuliana del Sacro Monte di Varese secondo le più antiche biografie, Varese, 1983

Enllaços externs[modifica]