Catwoman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeCatwoman

Modifica el valor a Wikidata
Tipuspersonatge de còmic
personatge humà de ficció
personatge de sèrie de televisió
personatge animat
personatge cinematogràfic
personatge de videojoc
personatge d'anime
justicier de ficció Modifica el valor a Wikidata
Creat perBob Kane i Bill Finger Modifica el valor a Wikidata
Interpretat perAnne Hathaway, Camren Bicondova, Michelle Pfeiffer, Julie Newmar, Eartha Kitt, Lee Meriwether, Halle Berry, Lili Simmons i Zoë Kravitz Modifica el valor a Wikidata
Context
Present a l'obraBatman, Gotham, Batman: Arkham City, Batman: Arkham Knight, El retorn de Batman, El cavaller fosc: la llegenda reneix, Batman, Batman: Year One, Batman: The Dark Knight Returns, Batman: Return of the Caped Crusaders, Batman: La Lego pel·lícula, Batman vs. Two-Face (en) Tradueix, Batman: Gotham by Gaslight, Batman Ninja, Batman, Batman: The Animated Series, The New Batman Adventures, The Batman, Batman: The Brave and the Bold, DC Showcase: Catwoman (en) Tradueix, Injustice: Gods Among Us, Injustice 2, Batman Returns, Batman: Arkham Origins Blackgate, Batman: Hush i The Batman Modifica el valor a Wikidata
Universunivers DC Modifica el valor a Wikidata
Dades
Nom de naixementSelina Kyle Modifica el valor a Wikidata
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciólladre, superheroïna, prostituta, artista marcial i justicier Modifica el valor a Wikidata
NacionalitatEstats Units d'Amèrica Modifica el valor a Wikidata
NaixementGotham Modifica el valor a Wikidata
Família
ParellaBatman i Ted Grant Modifica el valor a Wikidata
Marevalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
PareCarmine Falcone Modifica el valor a Wikidata
FillsHelena Wayne Modifica el valor a Wikidata
GermansMario Falcone (en) Tradueix, Sofia Falcone (en) Tradueix i Alberto Falcone (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Altres
MestreRichard Dragon i Ted Grant Modifica el valor a Wikidata
AlumneHelena Wayne, Holly Robinson (en) Tradueix, Kitrina Falcone (en) Tradueix i Lian Harper (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Membre deInjustice League i Lliga de la Justícia Modifica el valor a Wikidata
Armafuet Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Lloc web oficialdccomics.com… Modifica el valor a Wikidata

Catwoman és un personatge de ficció de l'Univers DC. Creada per Bill Finger i Bob Kane, apareix per la primera vegada al comic book Batman 1 publicat el 24 d'abril de 1940, amb data de portada primavera de 1940.[1] Diverses heroïnes han portat la el disfressa de Catwoman, sobretot Selina Kyle i Holly Robinson. Va ser interpretada per Julie Newmar i Eartha Kitt a la sèrie l'any 1966, Lee Meriwether al film de 1966, Michelle Pfeiffer al film Batman: el repte l'any 1992, Halle Berry al film Catwoman de 2004 i finalment per Anne Hathaway al film El cavaller fosc: la llegenda reneix de Christopher Nolan el 2012. A la sèrie Gotham de 2014, és Camren Bicondova que interpreta Selina Kyle a l'època de la seva adolescència.

Originalment, Catwoman era una lladre de joies, experta en disfressar-se i era coneguda simplement com La Gata. Amb els anys va anar evolucionant fins a convertir-se en un personatge molt més sensual i complex, a més de portar un vestit totalment diferent.

Generalment s'observa una forta atracció entre ella i Batman, que, amb el pas del temps, s'ha convertit en un complicat, profund i impossible amor. Juntament amb Talia al Ghul, Catwoman ha estat l'interès romàntic històricament més recurrent de Batman.

Biografia fictícia[modifica]

Als còmics, diversos personatges han portat la disfressa de Catwoman.

Selina Kyle[modifica]

Selina Kyle és la Catwoman original.

Amb 13 anys, Selina s'escapa del centre de detenció juvenil de Sprang Hall i va a Gotham City. Allà, la fugitiva viu de forma precària. Amb 17 anys, gaudeix d'un confort relatiu a l'East End castigat per la criminalitat. Aleshores coneix una jove, Holly Robinson. Selina es posa a defensar Holly i els altres seductors d'East End.[2] Quan Selina esdevé Catwoman, Holly marxa a refugiar-se a casa de Maggie, la germana de Sélina. Holly troba la seva vella amiga Selina en mig de l'actuació d'un assassí en sèrie de prostitutes. Gràcies a Selina, Holly surt del carrer, i l'ajuda després en la seva carrera de justiciera emmascarada : la vida de Catwoman és des d'aquest instant consagrada al combat contra el crim.

Holly Robinson[modifica]

Amb 13 anys, fuig de casa seva. Holly coneix Selina quan aquesta s'interposa quan un policia intenta violar-la.

Holly agafa el relleu després de la maternitat de Selina.[3] Aquesta última té una filla de nom Helena. Cedeix la seva disfressa a Holly Robinson per protegir l' East End. Holly ha estat entrenada per Selina Kyle i Wildcat per ser una combatent millor.

Descripció[modifica]

La seva vestimenta ha estat molt diferent segons les èpoques. A l'origen, no portava més que un mascarot de gat amb un vestit. A continuació un capell amb orelleres. Una disfressa verda i violeta composta d'una capa i d'ulleres van aparèixer als anys 1960. Se li afegeix un fuet (o una fusta) en la mateixa època. Als anys 1980 i al començament dels anys 1990, porta uns pantis de color porpra i els seus cabells es tornen arrissats i llargs. L'actuació de Michelle Pfeiffer al film Batman, el repte l'any 1992 van canviar la dona - Catwoman es va apropar sensiblement amb sumptuositat fetitxista en Vinil negre lluent, urpes punxegudes i mascarot descosit. Després, el negre serveix generalment a la vestimenta de Selina Kyle, però s'hi afegeixen ulleres estilitzades semblants a les que es fan servir per la pràctica de l'esquí. La vestimenta d'Anne Hathaway al film The Dark Knight Rises s'acostarà d' altra banda a la de Julie Newmar amb ulleres de visió nocturna retractil donant l'aspecte d'orelles de gat a la seva silueta. El 2004, Catwoman és interpretada per Halle Berry, amb una vestimenta prou estilitzada.

Versió més moderna del vestit de Catwoman (cosplay)

Catwoman és bisexual,.[4][5] Genevieve Valentine, que ha escrit els guions de les aventures de Catwoman, declara el febrer de 2015, quan la bisexualitat de Catwoman és clarament descrita al número 39 del còmic: « Per mi, això no era tant una revelació com una confirmació. ».[6] »

Ha estar descrita en els dibuixos animats com una atracadora anomenada The Cat en el primer número del comic book Batman el 1940.[7] Al final de l'episodi, Batman la va deixar escapar. El 1941, aquest personatge va tornar amb el nom de Catwoman. Contràriament a altres malvats de Gotham, aquesta no és pas l'encarnació del mal; se situa en una zona gris caracteritzada per delictes i de bones accions (no vol en cap cas esdevenir una homicida).

Catwoman, de nom real Selina Kyle és una de les enemigues de Batman més populars. Des de la seva creació l'any 1940 per Bill Finger i Bob Kane, al còmic Batman 1, una multitud de versions del personatge han perdurat en la cultura popular. Originalment, no era més que una atracadora digna dels altres adversaris de Batman. Mentre que els guions es polien i se la feia més atractiva, un idil·li es va dibuixar entre ella i el cavaller de Gotham City. Segons la versió en voga (films, dibuixos animats o còmics) i segons les èpoques, l'origen de Selina Kyle és molt diferent. Riquíssima ecologista fanàtica dels felins, secretària assassinada pel seu patró, a continuació tornada a la vida pels gats dels carrerons, prostituta assassinada pel seu proxeneta, etc. És molt sovint l'encarnació d'una dona abusada, violentada que ha de morir per canviar d'identitat, prendre el control de la seva vida i venjar-se. Des dels anys 1990, DC Comics, l'editor dels comics de Batman va decidir que era temps de donar a Catwoman la seva pròpia sèrie. Aquesta sèrie el 2005, és encara en curs, i posa en escena una Catwoman de look més modern, lliurement inspirat en el que té a Batman Returns, però més adaptat a la vida de lladregota de Selina Kyle. D'altra banda, aquest disseny ha servit de base a la Catwoman dels dibuixos animats The Batman.

En la cultura popular occidental, Catwoman ha esdevingut un símbol de la dona fatal, associant elegància, independència, bellesa i ambivalència. Amb l'associació Harley Quinn / Poisson Ivy, encarna l'aspecte feminista de l'univers Batman i fins i tot més enllà.

Des del punt de vista estètic, el personatge creat és en un principi l'encreuament entre la cosina de Kane, Ruth Steel, i l'actriu Jean Harlow, dona fatal dels anys 1930. Les dones són després de Kane criatures felines, triant el símbol del gat.[8]

Aparicions en altres mitjans de comunicació[modifica]

Còmics[modifica]

  • Batman: Silenci
  • Batman: Un llarg Halloween
  • Amarga Victòria
  • Catwoman: La regla del joc
  • Batman: Dark Knight
  • Ed Brubaker presenta Catwoman
  • Batman: Any U (Frank Miller /David Mazzucchelli)

Sèries de televisió[modifica]

Lee Meriwether com a Catwoman el 1966
  • 1966-1968 : Batman de William Dozier, interpretada per Julie Newmar, Lee Meriwether i després Eartha Kitt
  • 2002-2003 : Els Àngels de la nit de Laeta Kalogridis, amb Maggie Baird
  • Des de 2014 : Gotham de Bruno Heller, amb Camren Bicondova

Sèries animades[modifica]

  • 1992-1995: Batman de Paul Dini, Bruce Timm i Eric Radomski, amb Adrienne Barbeau.
  • 1997-1999: Batman (The New Batman Adventures) de Alan Burnett, Paul Dini i Bruce Timm, amb Adrienne Barbeau.
  • 2000-2002: Gotham Girls (31 episodis, Noodle Soup Produccions), amb Adrienne Barbeau
  • 2004-2008: The Batman de Michael Goguen i Duane Capizzi, amb Gina Gershon.
  • 2008-2011 : Batman: The Brave and the Bold de James Tucker, amb Nika Futterman.

Cinema[modifica]

· 1966: Batman de Leslie H. Martinson, amb Lee Meriwether · 1972: Batwoman & Robin de Jun Aristorenas, amb Sofia Moran (film no oficial) · 1973: Fight Batman Fight! de Romeo N. Galang, amb Lotis Key (film no oficial) · 1992: Batman Returns de Tim Burton, amb Michelle Pfeiffer · 2004: Catwoman de Pitof, amb Halle Berry. En aquest film, Patience Phillips és una Catwoman alternativa a l'univers de Batman. · 2012: The Dark Knight Rises de Christopher Nolan, amb Anne Hathaway[9]

Bibliografia[modifica]

  • Scott Beatty. Semic. Catwoman (en francès). Traducció: Nicolas Meylaender, 2004 (Semic de luxe). ISBN 9782848570860. .
  • Charles Coletta Greenwood Publishing Group. Catwoman (en anglès), 2010. ISBN 9780313357466. .

Referències[modifica]

  1. «Batman #1» (en anglès). Grand Comics Database. [Consulta: 29 desembre 2019].
  2. Scott Beatty
  3. Després dels esdeveniments d'Infinite Crise
  4. (anglès) Henry Hanks, « Catwoman comes out as bisexual », CNN, 27 febrer 2015 ([1])
  5. (anglès) Alison Flood, « Catwoman revealed as bisexual in new DC comic », The Guardian, 27 febrer 2015 ([2])
  6. Marie-Pierre Haddad, « Catwoman est officiellement bisexuelle », RTL, 1er de març de 2015 ([3])
  7. ABC-CLIO. Icons of the American Comic Book (en anglès), 2013, p. 920. duncan. ISBN 9780313399237. 
  8. Pallaruelo, Olivier. «Catwoman». Allociné, maig 2014. Arxivat de l'original el 2014-05-05. [Consulta: 14 octubre 2017].
  9. (anglès) Andy Khouri. «Anne Hathaway is Selina Kyle, Tom Hardy is Bane in 'The Dark Knight Rises'». comicsalliance.com, 19-01-2011.