Causa qüestionable

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les fal·làcies de causa qüestionable és a dir les fal·làcies causals o non causa pro causa són fal·làcies informals on una causa és identificada de manera incorrecta. Algunes d'aquestes són:

  • La correlació de dos implica que un és la causa o també ( Cum hoc, ergo propter hoc )
  • Fal·làcia de l'única causa o efecte conjunció o relació fictícia o Relació espúria - Aquesta fal·làcia es produeix en pensar que hi ha una única causa per a la consecució d'un efecte quan en realitat és la combinació de diverses. És anomenada també relació fictícia perquè es crea una relació fictícia entre l'única causa proposta i el seu efecte quan la realitat és que hi ha una o diverses causes que es desconeixen anomenades variables ocultes que només en conjunció o per si soles, és a dir, sense necessitat fins i tot de la causa proposta desencadenen l'efecte. Ex Puja la venda de gelats. Alguns veuen relació causa - efecte entre la baixada de preus dels gelats i l'augment de vendes. No obstant això, aquesta va poder ser deguda a l'onada de calor i l'increment de màrqueting.
  • Circularitat a causa conseqüència - És una fal·làcia lògica on la conseqüència d'un fenomen és cridat a ser l'arrel o causa principal del problema. Això és anomenat moltes vegades com la fal·làcia de l'ou o la gallina. Un cicle o circularitat molt comú en causa i conseqüència és que un no pot tenir una feina sense experiència, però no pot adquirir experiència sense feina. Aquesta fal·làcia es resol trencant el cicle de només dues possibilitats i introduint noves possibilitats o ampliant l'espectre d'accepcions en la definició dels termes.
  • Post hoc ergo propter hoc

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]