Cautxú de nitril

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicCautxú de nitril

Modifica el valor a Wikidata
Substància químicagoma sintètica Modifica el valor a Wikidata
Nom curtNBR Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Altres
resistència química Modifica el valor a Wikidata

Els copolímers de butadiè-acrilonitril, també anomenats " cautxú de nitril (abreviatura NBR, en), són un tipus d'elastòmer de propòsit especial.

Síntesi[modifica]

Es sintetitzen per copolimerització en emulsió radical de butadiè amb acrilonitril (denotada AN o ACN). La taxa d'"acrilonitril",[1] variable segons les propietats buscades, està entre 15 i 51 % [2] (classificació : qualificacions mitjanes : 33 %, taxa alta : > 41 %)).

Hi ha cinc tipus generals d'elastòmers NBR, inclòs el nitril carboxilat (XNBR), amb una cadena carboxil.[2]

Fórmula[modifica]

A la taula següent es proporciona una fórmula de junta típica (relativament complexa) (valors aproximats ; preu l'any 2007).

Component peça Descripció
NBR 45 (45 % d'AN) (100) Densitat : 0,98 ; preu : 3,3 €/kg /kg.
Negres de carbó (2 tipus)[3] 100 Components multifuncionals en pols.[4] Preu : 0,8 €/kg /kg.
Farciment (s) (guix i/o talc...) 0-50 Farcits mòlts, mida de gra fi a gruixut ; inert, diluent (barat).
Plastificant compatible amb NBR (DINP …) 30 Valor que s'ha d'augmentar si la taxa de farcits és més alta, per ajustar la viscositat.
Altres 5 - 10 Exemples : CaO (dessecant, per evitar la porositat),</br> agents protectors (antioxidants, anti- ozó, anti- UV, retardants de flama , etc ; car),</br> implementació (maniquí, parafina , etc), inflor.
ZnO actiu [5] (activador de vulcanització) 5 Sistema de vulcanització
Àcid esteàric (activador de la vulcanització) 0,5
Sofre (agent de reticulació) 0 [6] - 2
Acceleradors de vulcanització [7] 0,5-5
Densitat de mescla 1.2
"Preu del material" 2 €/kg /kg o 2,4 €/l € (preu dels components de la fórmula).

Propietats dels vulcanitzats[modifica]

Boles de NBR embolicades amb una pel·lícula de colors, aquest polímer és sensible a la llum .

El nivell de propietats mecàniques en un compost de cautxú pur essent molt baix, és necessària la introducció de farciments en NBR ; les propietats mecàniques d'una mescla farcida són bones.

Aquests materials són polars (alta conductivitat, per tant no utilitzats en aïllament elèctric) per la presència del grup ciano -C≡N, insaturats (presència d'unitats de butadiè) i presenten un caràcter amorf (no cristal·litzen per estirament).

Presenten una excel·lent resistència (mesurada pel percentatge d'inflat) als dissolvents d'hidrocarburs alifàtics . A més, la resistència als olis i les gasolines és de bona a excel·lent. ; augmenta, així com la duresa, la resistència a l'abrasió i la calor,[2] el mòdul i la resistència a la ruptura, amb la taxa d'unitats AN. La resistència al fred (lligada a la flexibilitat i la fragilitat) varia de −5 A −55 °C ; augmenta, així com l'allargament a la ruptura, si disminueix la velocitat dels segments AN. Per als graus amb un baix contingut en butadiè (unitat) (per tant, en doble enllaç), la temperatura màxima d'ús en servei continu és de 110 . °C . A l'ambient,[8] la permeabilitat del gas [9] dels graus elevats d'AN és baixa, apropant-se a la del poliisobutilè . La resistència a l'ozó és baixa.

Per a XNBR, es milloren el mòdul i les resistències a l'esquinçament i l'abrasió.[2]

Usos[modifica]

Guant d'un sol ús tipus " nitril ".

Els NBR s'utilitzen per revestir cables, com diverses juntes,[10] tubs, guants mèdics i per a la indústria química (no làtex, models prims d'un sol ús o més gruixuts i protectors), capes superficials de mantes [2] en impressió offset,[11] corretges de transmissió d'automòbils, corretges en V, cuir sintètic , etc

Referències[modifica]

 1. Taux de motifs acrylonitrile, en toute rigueur.
 2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 McKeen, Laurence W. Permeability Properties of Plastics and Elastomers (en anglès). Elsevier, 2012, p. 281 (PDL Hanbook Series). ISBN 978-1-4377-3469-0. 
 3. D’après la norme ASTM D 1765, la classification des noirs de carbone est basée selon leur finesse, de la série N 100 (renforçants) à N 900 (peu renforçants).
 4. À la fois pigments, stabilisants (à l’oxydation, aux ultraviolets et à la chaleur), nanocharges renforçantes des propriétés mécaniques et conducteurs électriques.
 5. « Actif » signifie ingrédient à surface spécifique élevée.
 6. Si taux nul, utiliser des donneurs de soufre tels certains accélérateurs.
 7. Sécurité et environnement : utiliser uniquement des accélérateurs autorisés par la législation, ne générant pas de nitrosamines lors de la cuisson.
 8. La perméabilité augmente avec la température.
 9. Sur vulcanisat « pure gomme » (non chargé).
 10. Exemples : Paper: augmenta la flexibilitat, facilita la implementació, ajusta les propietats mecàniques (allargament, duresa), disminueix la temperatura de transició del vidre (tv), etc.
 11. Cette couche de rouleau d’imprimerie doit résister à l’attaque par les solvants de nettoyage.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cautxú de nitril