Cavineño

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de llenguaCavineño
Tipusllengua i llengua viva Modifica el valor a Wikidata
Ús
Parlat aDepartament de Beni Modifica el valor a Wikidata
Autòcton deDepartament de Beni i Departament de Pando Modifica el valor a Wikidata
EstatBolívia Modifica el valor a Wikidata
Pueblos originarios de Bolivia.png
Classificació lingüística
llengua humana
llengües ameríndies
llengües pano-tacanes
llengües tacanes Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Nivell de vulnerabilitat3 en perill Modifica el valor a Wikidata
Codis
ISO 639-1---
ISO 639-2---
ISO 639-3cav
Glottologcavi1250 Modifica el valor a Wikidata
Ethnologuecav Modifica el valor a Wikidata
UNESCO1659 Modifica el valor a Wikidata
IETFcav Modifica el valor a Wikidata
Endangered languages2175 Modifica el valor a Wikidata
Mapa dels pobles originaris de Bolívia.

El cavineño és una llengua que es parla en comunitats disperses prop del riu Beni, a la selva amazònica del nord de Bolívia. Porta aquest nom per la missió franciscana Missió (Jesús de) Cavinas, on els cavineñas van estar confinats a la fi de el segle xviii i on alguns cavineñas encara viuen avui dia (Guillaume, 2012). El terme 'cavineña' és utilitzat per fer referència tant a la llengua com a el grup ètnic.

Des de la promulgació del decret suprem núm. 25894 l'11 de setembre de 2000 el cavineño és una de les llengües indígenes oficials de Bolívia.[1] Va ser inclòs en la Constitució Política promulgada el 7 de febrer de 2009.[2]

Situació actual[modifica]

Tot i que el cavineño encara es parla activament i és après per alguns nens, és una llengua en perill d'extinció. Segons les dades proporcionades per Crevels i Muysken (2009:15), el nombre de parlants de quatre a més anys és de 601.

Classificació[modifica]

El cavineña pertany a la família tacana, així com l'araona, l'ese ejja, el maropa (reyesano) i el tacana. Dins de la família tacana, Girard (1971:41-48) proposa classificar el cavineña dins el tronc "kavinik" (l'araona, el reyesano i el tacana són classificats en el tronc "takanik", mentre que l'ese ejja és classificat dins del tronc "chamik").

Bibliografia[modifica]

  • Crevels, Mily (2012). Language endangerment in South America: The clock is ticking. En: Lyle Campbel y Verónica Grondona (eds.) The Indigenous Languages of South America: a comprehensive guide, 167-233. Berlin/Boston: Walter de Gruyter GmbH & Co. KG.
  • Crevels, Mily y Muysken, Pieter (2009). Lenguas de Bolivia: presentación y antecedentes. En: Mily Crevels y Pieter Muysken (eds.) Lenguas de Bolivia, tomo I Ámbito andino, 13-26. La Paz: Plural editores.
  • Girard, Víctor (1971). Proto-Takanan Phonology [University of California Publications in Linguistics, 70]. Berkeley/Los Ángeles: University of California Press.
  • Guillaume, Antoine (2012). Cavineña. En: Mily Crevels y Pieter Muysken (eds.) Lenguas de Bolivia, tomo II Amazonía, 115-154. La Paz: Plural editores. (en prensa)

Referències[modifica]