Cecília Metel·la (filla de Metel Crètic)

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Vista del Mausoleu de Cecília Metel·la

Cecília Metel·la (nascuda cap a l'any 100 aC i morta l'any 69 aC) fou filla de Quint Cecili Metel Crètic, cònsol el 69 aC. Es casà amb Marc Licini Cras Júnior o el Jove, llegat de Juli Cèsar, fill i hereu del Triumvir Marc Licini Cras i la seva esposa Axia Tertul·la.

Tingueren un fill anomenat Marc Licini Cras Dives II (cònsol el 30 aC), a qui li fou negat l'spolia opima per August com a part de la seva política de remarcar la importància de l'emperador i reduir la dels seus generals.

Aquesta Cecília Metel·la sembla haver estat molt diferent a les altres dones contemporànies del seu llinatge, perquè va viure i va morir discretament, llevat del fet que el seu marit li erigí el cèlebre mausoleu en honor seu a la Via Appia, actualment un dels monuments més admirats de Roma.

Inscripció relativa a Cecília Metel·la, cunyada de Cras, germana de Quint Cecili Metel Crètic

Situat dalt d'un turó, el monument domina majestuós el paisatge dels voltants. Sobre una base rectangular de set metres d'alçada, es presenta una magnífica torre circular d'onze metres d'alçada i un diàmetre de vint-i-nou. Actualment, es troba completada en alçada per fortificacions erigides en època medieval.

Una inscripció senzilla senyoreja la façana, adreçada als passavolants de la Via Appia al llarg dels segles:

CAECILIAE / Q. CRETICI F. / METELLAE CRASSI (A Cecília Metel·la, filla de Quint Crètic, [i esposa] de Cras).

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cecília Metel·la (filla de Metel Crètic) Modifica l'enllaç a Wikidata
  • Mausoleu de Cecilia Metel·la (anglès)
  • Manuel Dejante Pinto de Magalhães Arnao Metello and João Carlos Metello de Nápoles, "Metellos de Portugal, Brasil e Roma". Torres Novas, 1998 (portuguès)

Coord.: 41° 51′ 7.8″ N, 12° 31′ 15.26″ E / 41.852167°N,12.5209056°E / 41.852167; 12.5209056 (Tomba de Cecília Metel·la)