Cel·la primària

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Una cel·la primària és qualsevol tipus de cel·la electroquímica en la qual la reacció electroquímica es dóna en un sol sentit i no pot ser revertida, per la qual cosa la pila construïda amb ella només pot descarregar-se, però no pot ser recarregada. Són immensament utilitzades en les piles d'un sol ús.

Habitualment es troben en les piles alcalines; principalment en les piles de zinc-carboni, amb una barra de carbó com càtode i una peça de zinc com a ànode. L'ànode sempre és l'elèctrode negatiu i el càtode el positiu.

Comparació amb les piles recarregables[modifica]

Estructura[modifica]

A diferència del que passa en una cel·la secundària, intentar revertir la reacció (per mitjà de la recàrrega) en una cel·la primària és perillós i pot portar a una explosió de la pila.

Una altra diferència és que el material utilitzat en un o ambdós dels elèctrodes. En les cel·les primàries canvia de composició, mentre que la reversibilitat de les reaccions en una cel·la secundària els permet ser restaurats gairebé a la mateixa condició de la càrrega completa a cada recàrrega.

Rendibilitat[modifica]

Tot i que les piles recarregables són més cares que les piles recarregables amb voltatges i formes equivalents, obtindríem que les bateries recarregables són molt més barates si el preu es divideix entre el nombre total de cicles de càrrega.

No obstant això, hi ha alguns usos que requereixen piles amb períodes llargs de latència i pocs reemplaçaments, mentre el principal objectiu és la retenció de la càrrega.

En aquestes circumstàncies, certes tecnologies de piles recarregables podrien no ser apropiades, ja que podrien tenir una alta taxa d'auto-descàrrega en comparació amb piles no recarregables equivalents. Per exemple, una llanterna per a situacions d'emergència ha de funcionar quan és necessari, encara que hagi estat guardada per molt temps. Les cel·les primàries són més rendibles en aquest cas, ja que amb les bateries recarregables es faria servir només una petita fracció dels cicles de càrrega disponibles.

Llista de cel·les primàries[modifica]

Vegeu també[modifica]


A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cel·la primària Modifica l'enllaç a Wikidata