Cel·lulasa

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Model d'una cel·lulasa, sintetitzat per T. fusca, basat en PDB estructura 1JS4.

La cel·lulasa és un enzim complex especialitzat en descompondre cel·lulosa, transformant-la en glucosa. És sintetitzat majoritàriament per bacteris de l'estómac dels herbívors remugants. Més enllà dels remugants, la majoria dels animals (incloent a l'home) no produeixen cel·lulasa en els seus cossos i per tant no són capaços d'usar la major part de l'energia continguda en les plantes.

Només es coneixen dos animals capaços de produir cel·lulasa, el peixet d'argent i la broma, un mol·lusc bivalve que es nodreix de fusta. També se'l troba als fongs que descomponen la fusta com Eutypa lata o Eutypa armeniacae.

Les condicions òptimes d'acció d'aquest enzim són un pH entre 6,5 i 7 a més d'una temperatura entre 39 i 40 °C.

Mecanisme de la cel·lulòlisi[modifica | modifica el codi]

Fotografia de Stereum gausapatum, un fong xilòfag.

La hidròlisi de la cel·lulosa intacta es compleix millor quan aquests tres enzims operen a l'hora, com ocorre en el cel·lulosoma de Clostridium thermocellum que es troba entre la cèl·lula i el substrat al qual hidrolitza. El cel·lulosoma està constituït per nou llocs polipeptídics d'adhesió a la molècula de cel·lulosa, units a segments duplicats que al seu torn s'uneixen a un altre polipeptid que sobresurt de la capa S en la paret cel·lular.

Els tres tipus de reaccions que catalitzen les cel·lulases:1. Trencament de les interaccions no covalents,enllaços β-1,4,presents en l'estructura cristal·lina de la cel·lulosa donant lloc a llargs fragments solubles (oligosacàrids),(enzim: endo-β-1,4-glucanasa) 2. Hidròlisi de les fibres individuals de cel·lulosa per a trencar-les en sucres més petits, celobiosa des dels extrems de la molècula (enzim: exo-β-1,4-glucanasa) 3. Hidròlisi de la celobiosa en glucosa (enzim: β-glucosidasa).
Detalls de la reacció de la β-oxidació de la cel·lulosa

Articles relacionats[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]