Celdoni

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Celedón (en castellà), Zeledon (en euskera) o Celdoni (en català) és el personatge que amb la seva arribada, baixant del cel amb un paraigua, obre les festes patronals de Vitòria.

Les festes de Vitoria-Gasteiz se celebren en honor a la "Virgen Blanca" el 5 d'agost. La celebració comença un dia abans amb la baixada de Celedón a la plaça de la "Virgen Blanca". La gent encén puros i obre ampolles de cava. Des de l'alt de la torre de l'església de "San Miguel", a les sis de la tarda, baixa Celedón (un nino suspès en una corda) "volant" sobre tota la gent amb el paraigua obert. Arriba a un balcó del qual sortirà convertit en humà per passar entre la multitud. Des d'aquí es dirigeix a la balconada de l'església per fer un discurs animant a tothom a gaudir de les festes i inaugurant així les festes de la "Virgen Blanca". Posteriorment, la nit del 9 al 10 d'agost, abandona la ciutat volant cap al cel vitorià acomiadant-se fins a l'any següent.[1]

El personatge[modifica]

Celedon recorda a Celedonio Alzola, originari de Zalduondo (Àlaba) i que cada any anava a la festa de la Virgen Blanca a Vitoria-Gasteiz, sent protagonista d'aquestes festes i convidant als ciutadans a la festa i a unir-se a la diversió. A la seva mort, la gent de Vitòria el trobava a faltar i en memòria seva es va crear el personatge.

Mig segle de la baixada de Celdoni[modifica]

L'any 2007 s'ha complert el 50è aniversari de la baixada de Celedon, que va baixar per primer cop l'any 1957.[2] Fins a l'any 1963 el mític personatge aterrava a la Plaza Nueva, però per motius d'espai es va començar a fer a la plaça de la Virgen Blanca.

Referències[modifica]

  1. La subida de Celedón anuncia el fin de las Fiestas de la Virgen Blanca 2007. Notícia al web de l'ajuntament de Vitòria-Gasteiz. 9-8-2007 (castellà) (basc)
  2. El Ayuntamiento de Vitoria-Gasteiz destina 1,1 millones de euros para las fiestas de La Blanca al web de l'ajuntament de Vitòria-Gasteiz 19-7-2007 (castellà) (basc)