Cementeri del carrer Fiume

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cementeri del carrer Fiume
Imatge
Nom en la llengua original(hu) Kerepesi úti temető or Kerepesi temető Modifica el valor a Wikidata
EpònimFiumei Road (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusCementiri Modifica el valor a Wikidata
Construcció1r abril 1849 Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Superfície56 ha Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaBudapest (Hongria) Modifica el valor a Wikidata
Localitzaciódistricte VIII de Budapest Modifica el valor a Wikidata
Map
 47° 29′ 45″ N, 19° 05′ 26″ E / 47.4958°N,19.0906°E / 47.4958; 19.0906
Format perPantheon of the Workers' Movement (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Lloc webfiumeiutisirkert.nori.gov.hu Modifica el valor a Wikidata

El Cementeri del carrer Fiume (nom oficial en hongarès: Fiumei úti nemzeti sírkert, és a dir 'Cementeri Nacional del carrer Fiume'), també conegut com a Cementeri Kerepesi (en hongarès: Kerepesi úti temető o Kerepesi temető), és el cementeri més famós de Budapest, i un dels més antics d'Hongria que ha conservat gairebé completament la seua entitat.

Informació general[modifica]

Cementeri Kerepesi.
Mausoleu de Mihály Vörösmarty en el Cementeri Kerepesi.
Arcades del Cementeri Kerepesi.
Mausoleu de Lajos Kossuth en el Cementeri Kerepesi.
Tomba d'Endre Ady en el Cementeri Kerepesi.

Fundat el 1847, el Cementeri Kerepesi està situat al barri Józsefváros, prop de l'Estació de l'Est, i s'hi pot arribar mitjançant la línia 2 del Metro. És el cementeri més recollit de Budapest, tot i la seua proximitat a la part més cèntrica de la ciutat. El Kerepesi és un dels panteons nacionals més importants d'Europa, i el parc d'estàtues a l'aire lliure més extens, amb una superfície de prop de 56 hectàrees. A vegades hom s'hi refereix com «el Père Lachaise de Budapest».

El primer enterrament que hi tingué lloc s'esdevingué el 1849, dos anys després de la seua inauguració. D'aleshores ençà s'hi han sepultat molts hongaresos cèlebres (estadistes, escriptors, escultors, arquitectes, artistes, compositors, científics, actors i actrius, etc.) en tombes ornamentades o mausoleus. Això va ser encoratjat per la decisió de les autoritats municipals de declarar, el 1855, l'enterrament al Kerepesi com un "motiu d'honor". El primer enterrament notable va ser el de Mihály Vörösmarty, aquell mateix any. Fins a la dècada de 1940, diverses tombes van ser traslladades a aquest cementeri prcedents d'altres de Budapest; per exemple, és el quart lloc de descans del poeta Attila József. El cementeri es va declarat tancat a nous enterraments el 1952, en part perquè s'havia danyat durant la Segona Guerra Mundial, i en part per motius polítics, ja que el govern comunista pretenia ocultar les tombes dels qui «havien explotat la classe obrera». Poc després, s'autoritzà la construcció d'una urbanització sobre el cementeri, i el 1953 una part dels terrenys van ser lliurats a una fàbrica de cautxú propera i van ser devastats. El 1958 s'hi va erigir un mausoleu per al moviment obrer, i durant l'època comunista (que a Hongria va durar des del 1948 fins al 1989) aquesta va ser l'única part del cementeri destacada o simplement esmentada per les autoritats. Després de la caiguda del comunisme, el Kerepesi encara era considerat per alguns com un cementeri comunista; per exemple, un fill de Béla Bartók va prohibir que la seua cendra fos enterrada allí. Avui el cementeri, amb els seus parcs estesos entre les tombes i els monuments, és obert al públic, però ja no s'hi enterra ningú més.

Seccions especials[modifica]

El cementiri jueu de Salgotarjani és, en realitat, l'angle oriental del Kerepesi, però n'està separat per un mur de pedra. El 1874 es va establir un sector especial per a aquells a qui l'església els havia negat el funeral: els suïcides i els executats. El sector dels artistes, on cada sepulcre conté un notable representant hongarès de les arts, va ser creat el 1929. Una part també famosa és la de les Arcades, construïdes entre el 1908 i el 1911, recordant l'estil dels cementeris del nord d'Itàlia.

Tombes de personatges cèlebres[modifica]

El Cementeri Kerepesi conté tres mausoleus dels principals estadistes hongaresos:

Altres sepultures notables són les dels personatges següents:[1]

Nota[modifica]

  1. Aquesta llista és molt lluny de ser completa. La llista completa de persones destacades inclouria uns 700 noms. Tots consten en un llibret gratuït disponible al cementeri.

Bibliografia[modifica]

  • Csernus, Lukacs; Triff, Zsigmond. The Cemeteries of Budapest (en anglès), 1999. ISBN 9638376988. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cementeri del carrer Fiume