Central hidroelèctrica reversible

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Una central hidroelèctrica reversible és una central hidroelèctrica que a més de poder transformar l'energia potencial de l'aigua en electricitat, té la capacitat de fer-ho al revés, és a dir, augmentar l'energia potencial de l'aigua (per exemple pujant-la a un embassament) consumint per a això energia elèctrica. D'aquesta manera es pot utilitzar com un mètode d'emmagatzematge d'energia (una mena de bateria gegant). Estan concebudes per satisfer la demanda energètica en hores cresta i emmagatzemar energia en hores vall.

Encara que l'habitual és que aquestes centrals turbinen/bombin l'aigua entre dos embassaments a diferent altura, hi ha un cas particular anomenat centrals de bombament pur on l'embassament superior se substitueix per un gran dipòsit l'única aportació d'aigua és la que es bomba l'embassament inferior.

Introducció[modifica | modifica el codi]

La demanda elèctrica varia constantment i cal que les centrals elèctriques generin l'energia demandada en cada instant. Existeixen centrals que degut a la tecnologia de generació que empren, no poden variar fàcilment l'energia generada (centrals nuclears), mentre que altres centrals (centrals tèrmiques convencionals) tenen diverses restriccions tècniques i econòmiques sobre aquestes variacions. Les centrals hidroelèctriques són una de les tecnologies que menors restriccions presenten a la variació de càrrega.

Aquestes centrals s'integren en el sistema de "Dipòsit energètic en xarxa" i ajuden a adaptar la generació a la corba de la demanda de manera que es redueixen les variacions d'energia que han de realitzar les tecnologies menys apropiades per a això; d'aquesta manera les centrals reversibles bombarien a les hores vall, i turbinarien a les hores cresta.

Parts d'una central hidroelèctrica reversible[modifica | modifica el codi]

Esquema d'una Central Hidroelèctrica reversible en caverna.

La central hidroelèctrica reversible està conformada per:

  • Un embassament situat al peu de la central.
  • Un embassament situat a major altura que serà al que es bombarà l'aigua.
  • Una central hidroelèctrica reversible que serà l'encarregada de turbinar/bombar l'aigua entre els dos embassaments. La central estarà formada per un conjunt de turbinas (normalment turbines Francis) i generadors (normalment síncrons), per produir l'energia elèctrica.

En el cas de les centrals de bombament pur , l'embassament superior consistirà en un dipòsit elevat de la capacitat suficient per funcionar durant 4 a 6 hores. Si és possible, és millor que aquest dipòsit sigui com una caverna, d'aquesta manera s'evita l'evaporació d'aigua amb alta energia potencial.

Procediment[modifica | modifica el codi]

És preferible (gairebé imprescindible) que tant les bombes com les turbines funcionin a potència i cabal nominal. D'aquesta manera, a les hores vall, de mínima demanda energètica, totes les bombes estaran enceses, bombant aigua cap a l'embassament superior, a mesura que la demanda va creixent s'aniran apagant bombes.

Quan comencen les hores cresta, totes les bombes estaran apagades i es començaran a encendre turbines. En moments de màxima demanda totes les turbines poden estar funcionant.

D'aquesta manera, la gràfica de la demanda energètica és molt semblant a la gràfica de bombament-generació d'una central hidroelèctrica reversible solament que aquesta última és "dentada" degut al component discret de les bombes.

Les centrals hidroelèctriques reversibles, tenen un menor rendiment quan estan funcionant com bombes que quan estan funcionant com turbines.

Llista d'algunes Centrals en Caverna d'Acumulació per Bombament[modifica | modifica el codi]

Argentina Argentina

Àustria Àustria

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Central hidroelèctrica reversible Modifica l'enllaç a Wikidata

Nota[modifica | modifica el codi]