Centre Catòlic de Sants

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióCentre Catòlic de Sants
Centre Catòlic de Sants.jpg
Dades bàsiques
Tipus entitat associació
Forma jurídica associació
Història
Fundadors Francesc de Paula Cruselles i Terrades
Organització i govern
Seu central Vista-down.png
Altres dades
Premi(s)

Modifica les dades a Wikidata

Centre Catòlic de Sants és una entitat cívica fundada a Sants (Barcelona) el 25 de juliol de 1878 que duu a terme activitats culturals, de formació, esportives i d'esplai, com ara el teatre amb la representació dels Pastorets o el cant coral amb la Coral Estel. Les seccions sempre tenen presents els principis fundacionals de l'entitat d'ajudar la gent a adquirir formació des d'un sentit cristià de la vida i a partir de la Declaració Universal dels Drets Humans. El centre ha tingut i té una important vida social i cultural a Sants com a espai de trobada i difusió de moltes iniciatives que s'han afegit a les propostes pròpies de l'entitat. Com a reconeixement d'aquesta vitalitat, l'any 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat.[1]

Història[modifica]

El fundador fou el rector de la parròquia de Santa Maria de Sants, mossèn Francesc de Paula Cruselles, i un grup format pels senyors Mujal, Codorniu, Guardiola, Guarro, Nubiola, Corrales, Subirà i d'altres. Provisionalment s'instal·là la seu social a un local del carrer Alcolea, fins que el 27 de juny de 1880 es va fer la inauguració a l'actual local. Per a aquell acte, mossèn Jacint Verdaguer compongué la poesia La Puresa, que fou llegida per un soci. El 5 de gener de 1890 s'aprovaren el reglament i els estatuts. Publicaren el portaveu Fulletó (1922-1934).

El 1928 fundaren al Centre la Biblioteca Popular de Sants, i el 1931 acolliren al grup Saba Nova, de la Federació de Joves Cristians de Catalunya. Durant la guerra civil espanyola la seu social fou cremada, i no es va poder inaugurar un nou local fins al 1955. Van fomentar les activitats de cant coral i pessebrisme. El 2003 va rebre la Creu de Sant Jordi per la significació de la seva presència, durant tot aquest temps, a l'antiga vila i avui barri barceloní, des d'una marcada vocació popular i un gran esperit de servei. Actualment té seccions de cant coral, tennis taula i teatre.

Pastorets[modifica]

Amb l'arribada de les festes de Nadal, el quadre escènic del Centre Catòlic de Sants fa les representacions dels Pastorets a les instal·lacions teatrals de l'associació. La secció dedicada a les arts escèniques, creada l'any 1890, disposa d'una Escola de Teatre i és l'encarregada d'escenificar cada any aquesta representació tradicional, basada en l'obra de Josep Maria Folch i Torres.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Centre Catòlic de Sants». Cultura popular de Barcelona. Barcelona: Institut de Cultura de Barcelona Web (CC-BY-SA via OTRS).

Enllaços externs[modifica]