Centre Cinematogràfic Nacional Oleksandr Dovzhenko

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCentre Cinematogràfic Nacional Oleksandr Dovzhenko
lang=ca
Façana est de l'edifici Modifica el valor a Wikidata

EpònimOleksandr Dovjenko Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusfilmoteca
recinte Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1994
Activitat
Membre deFederació Internacional d'Arxius Fílmics Modifica el valor a Wikidata
Governança corporativa
Seu
  • вулиця Васильківська, 1, Київ, Україна
  • Kíiv (Ucraïna)

Lloc webdovzhenkocentre.org Modifica el valor a Wikidata
Facebook: dovzhenko.centre Vimeo: user10950531 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Map

El Centre Nacional Oleksandr Dovzhenko (també Centre Dovzhenko) és l'arxiu de cinema estatal i un clúster cultural a Kíiv, Ucraïna.

Història[modifica]

Va ser fundada l'any 1994 per un decret del president d'Ucraïna.[1] L'any 2000, el Centre Dovzhenko es va fusionar amb l'antiga fàbrica d'impressió cinematogràfica de Kíiv (establerta el 1948), l'única i la més gran d'Ucraïna d'aquest tipus, i es va fer càrrec de la seva propietat, instal·lacions i col·lecció de pel·lícules. Des de 2006 el Centre és membre de la Federació Internacional d'Arxius Fílmics.[2] L'estudi de cinema d'animació d'Ucraïna (també conegut com Ukranimafilm, establert el 1990) va ser adscrit al centre el 2019.

Entre el 2016 i el 2019, les antigues naus industrials del Centre van ser objecte d'una renovació i reforma integral, i es van convertir en un clúster cultural multiart. El setembre de 2019 el Centre va obrir el primer Museu del Cinema a Ucraïna.

Estructura[modifica]

El Centre Dovzhenko gestiona un dipòsit de pel·lícules, laboratoris químics i de cinema digital, el Museu del Cinema, un arxiu cinematogràfic i una mediateca. La institució es troba en un edifici de vuit plantes al districte Holosiiv de Kíiv. També opera un local d'arts escèniques de 300 places anomenat Escena 6,[3] situat al sisè pis juntament amb diverses companyies i col·lectius de música i arts escèniques independents.

Col·lecció[modifica]

La col·lecció de pel·lícules del Centre Dovzhenko inclou més de 7.000 llargmetratges, documentals i animació ucraïneses, russes, americanes i europees; milers de documents d'arxiu, fotos, pòsters i altres artefactes que representen la història del cinema ucraïnès des de principis del segle ХХ fins a l'actualitat. La impressió cinematogràfica més antiga que conserva el Centre data de 1910, i el llargmetratge ucraïnès més antic de la col·lecció del Centre es va produir el 1922.

Referències[modifica]