Centre Internacional de Recerca de l'Anarquisme

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCentre Internacional de Recerques Anarquistes
Centre International de Recherches sur l'Anarchisme

Façana del CIRA
Dades
Nom curtCIRA Modifica el valor a Wikidata
TipusPrivada, organització sense ànim de lucre
Ideologia políticaanarquisme Modifica el valor a Wikidata
Història
Creació1957
Activitat
Membre deFederació Internacional d'Estudis i Centres de Documentació Llibertaris Modifica el valor a Wikidata
ÀmbitAnarquisme
Governança corporativa
Seu 
  • Avenue de Beaumont 24, CH-1012
  • Lausana
DirectoraMarianne Enckell Modifica el valor a Wikidata
SucursalMarsella
Identificador ISILCH-001181-6 Modifica el valor a Wikidata

Lloc webcira.ch/

El Centre Internacional de Recerques Anarquistes, (francès Centre International de Recherches sur l'Anarchisme o CIRA) amb seu a la ciutat de Lausana, cantó de Vaud, (Suïssa francòfona) i fundat en 1957, és un centre d'estudis i de documentació sobre el moviment i les idees anarquistes arreu del món i en un gran nombre de llengües.

Des del seu naixement, el CIRA es va plantejar ser la memòria del moviment llibertari, sense interferir en les querelles de la gran família internacional anarquista.

Documentació[modifica]

Consta de llibres, fullets, periòdics, treballs universitaris, manuscrits, dossiers d'arxius. La biblioteca arxiva imatges de fotos, postals, cartells, reproduccions d'obres d'art, pel·lícules, documentals, curtmetratges i enregistraments sonors; el material audiovisual està disponible en discs, cassets àudio i vídeo (Disc, DVD, CDisc, CDRom, CVid, CAudio). Té publicacions des de 1848 i vídeos des de 1903.

Interior del CIRA

Serveis[modifica]

El CIRA recull, conserva i posa a la disposició del públic en general una col·lecció d'obres, publicacions periòdiques i documents relatius al moviment, història i idees anarquistes. El seu catàleg pot ser consultat on-line.

És una associació constituïda en virtut dels articles 60 i següents del Codi civil suís. Un comitè internacional supervisa la seva activitat i un comitè local s'ocupa de la gestió ordinària, amb treballadors voluntaris. La biblioteca es troba a Lausana, al barri dels hospitals (avenue de Beaumont, 24), en un marc verd, on té un local de 130 metres quadrats en dues plantes.

El CIRA està reconegut com a entitat d'utilitat pública (per tant, no paga ni impostos ni drets de successió), però no rep cap ajuda o subvenció pública directa. El seu finançament ordinari procedeix de les cotitzacions dels socis. També s'admeten altres donacions i d'ajudes puntuals. No hi ha pressupost per a adquisicions: les publicacions periòdiques actuals procedeixen dels seus editors, les obres o documents dels editors, dels autors, d'organitzacions o d'amics. Publica un butlletí anual sobre actualització de material, col·loquis i altres centres de recerca. També organitza conferències.

També envien documents (llibres i fullets) per correu a qui ho sol·liciti, cobrant despeses d'enviament; documents rars o antics, periòdics, així com el material audiovisual està exclosos de préstec.

Història[modifica]

El CIRA va començar en 1957, quan un objector italià exiliat a Ginebra, Pietro Ferrua, uneix els primers arxius, llibres i documents del grup de "du Réveil du Luigi Bertoni". Va fundar el "Centre Internacional de Ginebra per a la Recerca sobre l'anarquisme". Fins a 1963, l'any de la seva expulsió, va treballar amb Marie-Christine MikhaÏlo, que organitzava la biblioteca amb la seva filla Marianne Enckell. El CIRA es va instal·lar a Lausana en 1990. En tot el seu temps d'existència ha multiplicat contactes i les generacions de visitants s'han succeït.

Des d'aquest any, la biblioteca es troba en una casa antiga a Lausana, un lloc envoltat de cedres centenaris, gràcies a la generositat de Marie-Christine de posar una part de la casa a la disposició del CIRA. En 2007 els encarregats del centre van organitzar una campanya per comprar l'edifici del CIRA per poder romandre i continuar el seu treball. Havien de reunir almenys, 150.000 francs perquè el sòl de la biblioteca es converteixi en propietat del CIRA. Per a això han sol·licitat aportacions voluntàries des de 150 euros, o senzillament motiven a comprar la targeta de lector (30 euros anuals) i rebre el servei.

Altres[modifica]

Existeix també un CIRA a Marsella, fundat en 1965, que originalment era una sucursal de l'anteriorment descrit, però després es va tornar independent. Hi ha un CIRA també en Japó.

Bibliografia[modifica]

  • (italià) Pietro Ferrua, « Appunti per una cronistoria del Centro Internazionale di Ricerche sull'Anarchismo », in Rivista storica dell'anarchismo (2000) 2, 99-108.
  • Marianne Enckell, « Le Centre International de Recherches sur l'Anarchisme », in Alda de Giorgi, Charles Heimberg et Charles Magnin (éds.), Archives, histoire et identité du mouvement ouvrier, Genève, Collège du travail, 2006.

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]