Centre d’Art Agnes Etherington

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Centre d’Art Agnes Etherington
Imatge
Dades
TipusMuseu d'art Modifica el valor a Wikidata
Part deQueen's University Modifica el valor a Wikidata
Construcció1957 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaOntario (Canadà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 44° 13′ 31″ N, 76° 29′ 47″ O / 44.2253°N,76.4964°O / 44.2253; -76.4964
Lloc webagnes.queensu.ca Modifica el valor a Wikidata

El Centre d'Art Agnes Etherington (Agnes Etherington Art Center) es troba a la ciutat canadenca de Kingston (Ontario), al cor de l'històric campus de la Queen's University. Situada al territori tradicional Anishinaabe i Haudenosaunee, la galeria ha rebut diversos premis per les seves exposicions del Canadian Council for the Arts,[1] l' Associació Ontario de Galeries d'Art[2] i d'altres.

Història[modifica]

L'Agnes té les seves arrels al Kingston Art and Música Club, fundat el 1926, i deu la seva existència a Agnes McCausland Richardson Etherington (1880-1954),[3] una força impulsora del club.[4] L'avi d'Agnes Etherington havia fundat el comerç de cereals James Richardson & Sons el 1857 i la família s'havia enriquit molt. El germà d'Agnes, George Richardson, que va morir lluitant durant la Primera Guerra Mundial el 1916, li va deixar un llegat per estimular el desenvolupament de les arts a la Queen's University. Va utilitzar això per fundar el George Taylor Richardson Memorial Fund,[5] que encara proporciona una important font de finançament artístic a la universitat.[6]

Agnes Etherington va llegar la seva casa, una elegant mansió neo-georgiana, a la Queen's University per utilitzar-la com a universitat i galeria d'art comunitària. El Centre d'Art Agnes Etherington es va obrir al públic el 1957. L'edifici es va ampliar el 1962, 1975, 1978 i 2000 i ara té una superfície de 1.720 metres quadrats.[7]

Instal·lacions[modifica]

A més de la històrica Etherington House i nou galeries, el Centre d'Art Agnes Etherington compta amb un estudi, un atri, un saló de publicacions i la sala d'estudi d'art David McTavish.

Esdeveniments i programes públics[modifica]

Durant la tardor i l'hivern, conferències, discussions, visites guiades, seminaris a mida i projeccions. Cada estiu, la galeria ofereix un camp d'estiu intensiu en art per a nens i un curs d'art per a adolescents.

Col·leccions[modifica]

El Centre d'Art Agnes Etherington conserva més de 17.000 obres que van des del segle xiv fins a l'actualitat, situant-la entre les galeries més grans d'Ontario. Inclou pintures, escultures i gràfics d'artistes canadencs importants, pintures mestres antigues europees, art africà, vestits històrics, edredons, plata i art decoratiu.[8]

Art històric canadenc[modifica]

La col·lecció històrica canadenca que representa principalment la història de les belles arts canadenques en la tradició euroamericana, també reflecteix l'evolució de la matriu cultural canadenca a través de l'art i els artefactes inuit i indígenes, així com el vestit històric i les arts decoratives. La col·lecció destaca per les bones aquarel·les topogràfiques primerenques i les principals pintures del segle xx, i inclou material relacionat amb la història regional a la col·lecció de vestits canadencs de la Queen's University, la col·lecció Heritage Quilt i la col·lecció Silver. La col·lecció històrica canadenca inclou obres de: Andre Charles Bieler, Tom Thomson, Emily Carr, Lawren Harris, Arthur Lismer, Frederick Varley, Edwin Holgate, LeMoine FitzGerald, Fernand Leduc, Ozias Leduc, David Milne, William Ronald, Carl Beam, William Henry Bartlett, William Brymner, Kananginak Pootoogook, Pitseolak Ashoona

Art Contemporani[modifica]

La col·lecció d'art contemporani presenta art visual, amb èmfasi en la generació emergent d'artistes i obres que reflecteixen la vida contemporània i la societat canadenca. És d'abast nacional. La col·lecció Contemporània inclou obres de: Charles Stankievech, Rebecca Belmore, Judy Radul, Brendan Fernandes, Luis Jacob, Vera Frenkel, David Rokeby, Norman White, Robert Houle, Shary Boyle, AA Bronson, General Idea, Ian Carr-Harris, Sarindar Dhaliwal, Andre Fauteux, Kim Ondaatje, Derek Sullivan.

Art històric europeu[modifica]

La Col·lecció d'Art Europea conté molts quadres, gravats i dibuixos d'una qualitat i profunditat excepcionals. El cor de la col·lecció europea és The Bader Collection, amb més de 200 quadres donats pel filantrop Alfred Bader i Isabel Bader. La col·lecció europea inclou obres de Rembrandt van Rijn, Willem Drost, Jan Lievens, Govert Flinck, Aert de Gelder, Gerbrand van den Eeckhout, Godfrey Kneller, Philip de Koninck, Ferdinand Bol, El Greco, Dosso Dossi, Michael Sweerts, Luca Giordano, Georg Pencz, Sébastien Bourdon, Peter Lely, Joseph Wright de Derby, Raphael, Parmigianino, Guido Reni, Gustav Klimt, Pablo Picasso.

Art africà[modifica]

La col·lecció d'art africà Justin i Elisabeth Lang, que compta amb més de 500 objectes, es troba entre les col·leccions d'art africanes més completes i significatives del Canadà. Comprèn principalment obres de pobles d'Àfrica Occidental i Central.

Obres seleccionades de la col·lecció[modifica]

Referències[modifica]

  1. «The Agnes Etherington Art Centre receives the 2005 York Wilson Endowment Award». Canada Council for the Arts. Arxivat de l'original el 2017-02-03. [Consulta: 4 març 2009].
  2. «Awards: 2015 Winners». Oaag.org. Arxivat de l'original el 17 de setembre 2021. [Consulta: 4 març 2009].
  3. «Etherington, Agnes Richardson». www.queensu.ca. Arxivat de l'original el 2020-09-24. [Consulta: 22 setembre 2020].
  4. "The people behind campus landmarks" Arxivat 2009-05-31 a Wayback Machine. Queens Journal. Retrieved 4 març 2009.
  5. «George Taylor Richardson Memorial Fund». www.queensu.ca. [Consulta: 22 setembre 2020].
  6. Smith, Frances K. André Biéler : an artist's life and times. Richmond Hill, Ont.: Firefly Books, 2006. ISBN 978-1-55407-232-3. 
  7. «About the Art Centre». Agnes Etherington Art Centre. Arxivat de l'original el 2009-01-29. [Consulta: 4 març 2009].
  8. «Agnes Etherington Art Centre». Queen's University. Arxivat de l'original el 11 febrer 2009. [Consulta: 4 març 2009].