Cucal de Bengala

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Centropus bengalensis)
Infotaula d'ésser viuCucal de Bengala
Centropus bengalensis Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Enregistrament
Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Hàbitatmatollar, zona humida i pantà Modifica el valor a Wikidata
Temps de generació3,8 anys Modifica el valor a Wikidata
Nombre de cries2,8 Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN22684254 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAves
OrdreCuculiformes
FamíliaCuculidae
GènereCentropus
EspècieCentropus bengalensis Modifica el valor a Wikidata
(Gmelin, 1788)
Tipus taxonòmicCentropus Modifica el valor a Wikidata
Nomenclatura
ProtònimCuculus bengalensis Modifica el valor a Wikidata
Distribució
Endèmic de

El cucal de Bengala (Centropus bengalensis) és una espècie d'ocell de la família dels cucúlids (Cuculidae) que habita zones amb herba, aiguamolls, canyars i matolls des de l'Índia cap a l'est fins al sud de la Xina, i cap al sud, a través del Sud-est Asiàtic fins a les Illes de la Sonda, les Filipines i les Moluques.

Distribució i variació de subespècies[modifica]

L'espècie està àmpliament distribuïda a l'oest des del subcontinent indi (però no a Sri Lanka[1] malgrat un antic informe d'una pell de dubtosa procedència)[2]) que s'estenia cap al sud-est asiàtic. S'observen lleugeres diferències de mida i plomatge en diferents parts del seu rang i s'han designat diverses subespècies. El formulari de candidatura es troba des de l’Índia fins a Tailàndia. El lignador de subespècies descrit per Swinhoe el 1861 és més gran i es troba al sud-est de la Xina i Taiwan. La subespècie javanensis descrita per Dumont el 1818 és més petita i es troba a través de les illes més grans de la península malaia que s'estenen cap a l'est fins a les Filipines. Algunes formes d’illes són més grans i inclouen el sarasinorum descrit per Stresemann el 1912 i que es troba a Cèlebes, les illes Sula, els menuts diumenges i Timor. La forma sobre les Moluques, medius descrita per Bonaparte el 1850, és la més gran. Algunes altres subespècies com philppinensis de les Filipines i chamnongi de Tailàndia[3] no sempre són reconegudes i es creu que formen variants o plomatges intermedis.[4] La població distribuïda parcialment[5] als Ghats Occidentals del sud de l'Índia pot constituir una subespècie diferent.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Rasmussen, Pamela C.; Anderton, J.C.. Birds of South Asia. The Ripley Guide. Volume 2.. Washington D.C. and Barcelona: Smithsonian Institution and Lynx Edicions, 2005, p. 223–224. 
  2. Butler,AL «On the occurrence of the Lesser Coucal Centropus bengalensis, Blyth in Ceylon». J. Bombay Nat. Hist. Soc., vol. 11, 1, 1897, pàg. 162.
  3. Deignan, H. G. «Four new races of birds from East Asia.». Proc. Biol. Soc. Wash., vol. 68, 1955, pàg. 145–148.
  4. Payne, R. B.. The Cuckoos. Oxford University Press, 2005, p. 250–254. 
  5. Philip, V «Occurrence of the Lesser Crow-Pheasant Centropus tolou in Neyyar.». Newsletter for Birdwatchers, vol. 33, 5, 1993, pàg. 93–94.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cucal de Bengala