Ceratofil·lals

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ceratofil·lal)
Infotaula d'ésser viuCeratofil·lals
Ceratophyllales Modifica el valor a Wikidata

Ceratophyllum submersum
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
SubregneViridiplantae
OrdreCeratophyllales Modifica el valor a Wikidata
Link, 1829

Ceratofil·lal (Ceratophyllales) és un ordre de plantes amb flor de la divisió de les angiospermes. L'ordre comprèn una única família, les Ceratofil·làcies (singular Ceratofil·làcia) o Ceratophyllaceae. Aquesta família té un sol gènere, Ceratophyllum, plantes que es coneixen en català com a volantins.[1] De distribució cosmopolita, les plantes de l'ordre de les ceratofil·lals són plantes aquàtiques. Viuen completament submergides a les basses, estanys i corrents lents d'aigua. Acostumen a adaptar-se també a viure en l'entorn artificial dels aquaris.

Taxonomia[modifica]

Espècies presents als Països Catalans
[2]
Ceratophyllum demersum
Altres espècies reconegudes

La divisió del gènere entre espècies no està completament establerta. A part d'aquestes s'han descrit més de 30 espècies però es consideren com a varietats de les existents. Aquestes plantes no tenen arrels veritables però s'amarren al fons. La floració és monoica amb flors masculines i femenines poc vistoses en la mateixa planta. Es propaguen per divisió vegetativa. Un tros menut de la planta pot reproduir un exemplar sencer. Per al·lelopatia emeten substàncies tòxiques contra les algues. Les Ceratophyllum o volantins s'utilitzen als aquaris perquè són d'aspecte atraient i ofereixen refugi als peixos; també produeixen molt oxigen.

No està gaire clara la relació de les ceratofil·lals amb altres angiospermes.[3] El sistema de classificació filogenètic APG II ubica l'ordre de les Ceratofil·lals en el clade de les angiospermes. El sistema Cronquist el considera relacionat amb la família Nymphaeaceae i l'inclou en l'ordre Nymphaeales

Filogènia[modifica]

Angiospermae

Amborella



nimfeàcies



Austrobaileyales



Mesangiospermae

Chloranthaceae



magnòlides



Ceratophyllum



monocots



eudicots





Referències[modifica]

  1. «volantí». Diccionari de la llengua catalana de l'IEC. Institut d'Estudis Catalans.
  2. Oriol de Bolòs i Josep Vigo Flora dels Països Catalans 1980
  3. Simpson, M.G. Plant Systematics. Elsevier Academic Press. 2006 (anglès)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Ceratofil·lals