Vés al contingut

Cervera (llinatge)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCervera
Dades
Tipuscasa noble Modifica el valor a Wikidata

Cervera és un llinatge de l'aristocràcia militar catalana que prengué el cognom de Cervera en ser-ne castlans i derivada dels senyors dels castells de Ferran, Malacara i Sant Esteve (anomenat postèriorment de Castellfollit de Riubregós) a l'alta Segarra.

Antecedents[modifica]

  • Isarn, senyor dels castells de Ferran, Malacara i Sant Esteve
  • Dalmau, senyor dels castells de Ferran, Malacara i Sant Esteve

Línia troncal de Cervera; després Vescomtes de Bas i després Jutges d'Arborea[modifica]

* El Jutjat d'Arborea passa als Narbona

Subbranca de regents del Vescomtat de Bas[modifica]

Subbranca de l'Espluga Jussana[modifica]

Branca de Granyanella[modifica]

La branca de Granyanella s'inicià amb Berenguer I de Cervera, senyor de Granyanella i de Vilagrasseta, i probablement emparentat amb la branca troncal dels Cervera. S'extingí amb els seus besnets Berenguer III de Cervera, mort després del 1230 i Arnau II de Cervera, mort després del 1250.

Branca de Juneda, Castelldans i Gebut[modifica]

La branca de Juneda, Castelldans i Gebut s'inicià amb Guillem I de Cervera, castlà de Cervera, i probablement emparentat amb la branca troncal dels Cervera. La branca finalitzà amb Guillem VI de Cervera, qui morí jove i sense descendència lluitant a Sardenya. El 1336 el patrimoni passà als Vescomtes de Vilamur.

* Passa als vescomtes de Vilamur

Subbranca de Gebut i Algerri[modifica]

La subbranca de Gebut i Algerri s'originà de la branca de Juneda, Castelldans i Gebut per mitjà del segon fill de Guillem II de Cervera, Ramon de Cervera. El fill d'aquest, Jaume de Cervera, morí sense fills mascles i la seva filla, Adolça de Cervera, es casà amb Pere d'Ayerbe, baró d'Ayerbe i fill bord del rei Jaume I d'Aragó:

Bibliografia[modifica]