Château

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Château de Chenonceau en la Vall del Loira

Un château (en plural châteaux) és una casa pairal o residència senyorial o una casa de camp de noblesa o la burgesia, amb fortificacions o sense, originalment en regions francòfones durant el renaixement.

Un château fortificat (açò és, un castell) és anomenat un château/fort. Molts dels châteaux no són tant castells com "palaus". L'equivalent urbà d'un château és un palais, que a França s'aplica només a grans cases en una ciutat. Aquest ús és diferent al de "palau" en espanyol o anglès, on no es requereix que un palau estiga en una ciutat, però la paraula rares vegades es fa servir (en anglès) per a edificis distints de les residències reals. L'expressió hôtel/particulier es fa servir per a una "casa particular" de gran estil.

Si un château no és antic, ha de ser almenys gran. Aquesta paraula sovint es fa servir en referència a la residència d'un membre de la reialesa francesa o la noblesa, però alguns bons châteaux, es van erigir per membres de l'alta burgesia, però recentment ennoblits o ministres de Lluís XIII de França i els seus successors. Un château sol estar envoltat de terres que li serveixen de sustentació.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Château