Charles-Jean de la Vallée-Poussin

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Charles-Jean de la Vallée Poussin.

Charles Jean de la Vallée-Poussin va néixer a Lovaina, Bèlgica, on hi va passar la major part de la seva vida. El seu oncle Louis-Philippe Gilbert li va ensenyar matemàtiques a la Universitat Catòlica de Lovaina, i després d'haver obtingut el docturat en enginyeria va ser animat un doctorat en ciències de la física i les matemàtiques, i l'any 1891 quan tenia 25 anys va ser professor assistent en Anàlisi Matemàtica. Llavors va ser professor en la mateixa universitat (igual que el seu pare, Charles-Louis-Joseph-Xavier de la Vallée-Poussin, que va ensenyar mineralogia i geologia) el 1892, quan Gilbert va morir i Charles-Jean de la Vallée-Poussin va obtenir el ser càrrec.

Mentre ensenyava també feia investigacions en anàlisi matemàtica i una recerca sobre la teoria de nombres. El 1905 va ser premiat amb el Premi Decenal de Matemàtica Pura 1894-1903. Aquest premi també li va ser concedit el 1924 pel seu treball en el període 1914 a 1923. El 1898 va ser nomenat corresponsal de la Reial Acadèmia (quan tenia 32 anys) i membre de l'Acadèmia el 1908. El 1923 va ser President de la Divisió de Ciències. El 1914 va marxar de Lovaina pels invasors alemanys i va ser convidat a ensenyar a la Universitat Harvard en els Estats Units, això va ser seguit per càtedres a París al Collège de France i a la Sorbona el 1918.

Després de la guerra va tornar a Bèlgica, la Unió Internacional de Matemàtics es va crear i va ser convidat a convertir-se en el seu president (President d'Honor). Entre 1918 i 1925 va viatjar extensivament, ensenyant a Ginebra, Estrasburg i Madrid i després en els Estats Units, on va donar conferències a les Universitats de Chicago, Berkeley, Brown, Yale, Princeton, Colúmbia, Filadèlfia i l'Institut Rice. Va ser doctor honoris causa de les universitats de París, Toronto, Estrasburg i Oslo, delegat de l'Institut de França i membre de l'Acadèmia Pontifícia de Nuovi Lincei, Nazionale dei Lincei, Madrid, Nàpols, de Boston. Se li va concedir el títol de baró pel rei Albert I dels belgues el 1928.

El 1961, es va fracturar l'espatlla i aquest incident el va portar a la mort a la ciutat de Boitsfort (Watermaal-Bosvoorde), uns mesos més tard. Un alumne seu, Georges Lemaître, més tard seria el primer a proposar una teoria del Big Bang de la història de l'Univers.