Charles-Marie de La Condamine

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles-Marie de La Condamine

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(fr) Charles Marie de La Condamine Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement28 gener 1701 Modifica el valor a Wikidata
París Modifica el valor a Wikidata
Mort4 febrer 1774 Modifica el valor a Wikidata (73 anys)
París Modifica el valor a Wikidata
Seient 23 de l'Acadèmia Francesa
29 novembre 1760 – 4 febrer 1774
← Louis-Guy de Guérapin de VauréalJacques Delille → Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióCol·legi Louis-le-Grand Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatemàtic, enciclopedista, geògraf, botànic, explorador, astrònom, escriptor Modifica el valor a Wikidata
Ocupador12th Cuirassier Regiment (en) Tradueix (–1719) Modifica el valor a Wikidata
Membre de
Carrera militar
Branca militarCuirasser Modifica el valor a Wikidata
Rang militaralferes Modifica el valor a Wikidata
Obra
Abrev. botànicaCond. Modifica el valor a Wikidata
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Project Gutenberg: 8987 IPNI: 1759-1

Charles-Marie de La Condamine (francès: Charles Marie de La Condamine) (París, 28 de gener de 1701 - París, 4 de febrer de 1774)[1] fou un matemàtic, explorador i geògraf francès.

Militar de professió, aviat centrà els seus interessos en les matemàtiques i les exploracions geogràfiques. Després de diversos treballs fou nomenat membre de l' expedició de 1735 al Perú organitzada per l'Acadèmia de Ciències de París per mesurar la longitud d'un grau de meridià terrestre a les proximitats de l'equador. L'objectiu era comparar aquesta mesura amb una equivalent realitzada per una altra expedició enviada a Lapònia i així determinar si la Terra està aixafada pels pols o per l'equador. L'expedició s'instal·là a Quito, llavors capital de la Reial Audiència de Quito, i inicià els seus treballs amb col·laboració d'il·lustrats locals.

La relació amb els seus col·legues d'expedició, Louis Godin i Pierre Bouguer, fou dolenta i malgrat l'èxit de la missió i els considerables resultats científics, La Condamine se separà i organitzà pel seu compte una expedició per l'Amazones. Retornà a París el 1744 i publicà els resultats de les seves troballes, entre els quals hi ha la primera descripció a Europa del curare preparat per moltes tribus ameríndies.[2]

Mesure des trois premiers degrés du méridien dans l'hémisphere austral, 1751.[3]

Expedició al Perú[modifica]

Els principals integrants de la part francesa van ser el químic i geògraf Charles-Marie de la Condamine, el físic Pierre Bouguer; l'astrònom Louis Godin i el naturalista Joseph de Jussieu (1704-1779). Els participants per la part espanyola van ser Jordi Juan i Santacilia i Antonio de Ulloa oficials espanyols de comprovada lleialtat i reconegudes habilitats. A Guayaquil se'ls va unir un dels notables criolls de l'època Pedro Vicente Maldonado (original de la Reial Audiència de Quito).[4]

Referències[modifica]

  1. Asimov, Isaac. «La Condamine, Charles Marie de». A: Enciclopedia biográfica de ciencia y tecnología : la vida y la obra de 1197 grandes científicos desde la antigüedad hasta nuestros dias (en castellà). Nueva edición revisada. Madrid: Ediciones de la Revista de Occidente, 1973, p. 141. ISBN 8429270043. 
  2. Informaciones Comerciales, Económicas y Financieras del Peru (en castellà), 1938, p. 4-PA269 [Consulta: 29 gener 2022]. 
  3. Charles-Marie de La Condamine. Mesure des trois premiers degrés du méridien dans l'hémisphere austral .... De l'imprimerie royale, 1751, p. 229–. 
  4. Lugo, A.V.; Donoso, J.V.. José Agustín Blanco Barros IV: Obras completas Tomo IV - Geografía histórica (en gallec). Universidad del Norte, 2018, p. 372. ISBN 978-958-741-838-5 [Consulta: 29 gener 2022]. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Charles-Marie de La Condamine
  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «Charles-Marie de La Condamine» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland. (anglès)