Charles-René Collin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles-René Collin

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement20 novembre 1827 Modifica el valor a Wikidata
Saint-Brieuc (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Mort2 març 1911 Modifica el valor a Wikidata (83 anys)
Saint-Brieuc (Bretanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, organista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentOrgue Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsCharles-Augustin Collin Modifica el valor a Wikidata

Musicbrainz: 79078365-353b-4ba2-b1a3-571108d8ab09 IMSLP: Category:Collin,_Charles Modifica el valor a Wikidata

Charles-René Collin (Saint-Brieuc, 20 de novembre de 1827 - Saint-Brieuc, 2 de març de 1911)[1] fou un francès organista i compositor.

Procedent d'una família de músics, va ocupar l'orgue de la catedral de Saint-Brieuc del 1845 al 1909 i es va interessar molt per les populars cançons bretones, de les quals va fer arranjaments per a orgue.

Família i educació[modifica]

El seu pare, Julien Collin, era el titular de l'orgue de la catedral de Saint-Brieuc i Charles-René el va succeir. Un altre fill, Pierre, també era organista, mentre que els altres quatre germans, Jules, Louis, Félix i Auguste, entren a la carrera eclesiàstica i es convertiran en canonges de la catedral, dirigint al seu torn els cors religiosos, tocant i també component música.

Charles-René va ser enviat a estudiar a París i es va convertir en un dels rars deixebles de Louis James Alfred Lefébure-Wély, titular dels òrgans de Saint-Roch i molt apreciat. Charles-René va entrar al Conservatori nacional de música de París.

El seu fill gran, Charles-Augustin Collin (1863-1938), va ser també un compositor prolífic i el seu altre fill, Julian, com el Sullian Collin prendre una part activa en el moviment regionalista Breton a principis de segle xx. Va ser el redactor en cap d'una revista crítica musical, el "Sonneur de Bretagne"", que només va aparèixer durant tres anys. No tractava de música bretona.

Relacions professionals[modifica]

Es va fer amic del gran constructor d'orgues Aristide Cavaillé-Coll i va mantenir estrets vincles amb tres dels més grans organistes francesos, César Franck, Alexandre Guilmant i Charles-Marie Widor. Tot i que era un músic provincià, estava en sintonia amb la vida musical del seu temps. També va tenir relacions estretes amb el seu company organista de la basílica Notre-Dame de Bon-Secours de Guingamp, el belga Pierre Thielemans amb motiu de la mort del qual va compondre el 1906 una marxa elegíaca.

Tomba[modifica]

La seva monumental tomba de gres amb medallons de bronze és visible al cementiri de Saint-Michel de Saint-Brieuc. Obra notable de Paul Guibé, també és la de tota la seva família propera.

Obres[modifica]

  • L'Hermine, fantasia bretona per a piano
  • March of Arthur (Bale Arzur), transcripció per al piano dels seus Chants de la Bretagne
  • Els batidors de blat, capritx rústic op. 18, per a piano
  • Le Soir, somni per a piano
  • Una nit d'estiu al llac, somni per al piano
  • Marxa elegíaca en honor de Pierre Thielemans, organista de la basílica Notre-Dame-de-Bon-Secours de Guingamp
  • Dos preludis per a orgue dedicats a Joseph Bazin, organista de St-Jérôme de Tolosa de Llenguadoc
  • The Christian Organist, 80 himnes populars i cançons litúrgiques transcrites i parafrasejades per a orgue harmonium o orgue de tub
  • Les festes de l'any sobre temes litúrgics, per a orgue o harmònium

Homenatge[modifica]

Un "carrer Charles Collin" és així anomenat en honor seu a Saint-Brieuc.

Bibliografia[modifica]

  • Jocelyne Ourvois, Una família bretona de músics al XIX/XX i principis del segle XX: Collin, PhD, Universitat de Rennes 2, 2002.

Referències[modifica]

  1. Arxius digitals de Côtes-d'Armor, comuna de Saint-Brieuc, 1827, certificat de naixement n° 326, vista 167/580 [archive](consultat el 9 d'abril de 2020)