Charles F. Voegelin

De Viquipèdia
Aquesta és una versió anterior d'aquesta pàgina, de data 23:15, 21 feb 2016 amb l'última edició de Langtoolbot (discussió | contribucions). Pot tenir inexactituds o contingut no apropiat no present en la versió actual.
Salta a la navegació Salta a la cerca

Charles Frederick Voegelin (Nova York, 1906-1986) fou un lingüísta nord-americà, fill de Charles i Elizabeth Herbst-Sepilius Voegelin. Es graduà a la Universitat de Stanford i el 1932 fou professor a la Universitat de Berkeley, on contactà amb els antropòlegs Robert Lowie i Alfred Louis Kroeber, i destacà aviat en l'estudi de les llengües ameríndies, de les quals, juntament amb Mary R. Haas, n'és responsable de l'actual classificació.

El 1933 va fer un treball de camp lingüístic entre els shawnee i el 1936 es graduà en lingüística a Yale amb Edward Sapir, aleshores va ensenyar a la Universitat DePauw i en 1941 a la Universitat Bloomington d'Indiana com a primer professor d'antropologia.[1] Va mantenir correspondència amb Leonard Bloomfield en ojibwe, i les cartes foren publicades posteriorment a la revista Anthropological linguistics.[2][3]

Poc després es casà amb la seva col·laboradora Erminie Wheeler-Voegelin, i el 1964 fou professor de lingüística. Durant aquests anys va estudiar l'escrit lenape Walum Olam. El 1978 fou nomenat professor a la Universitat de Hawaii i publicà diversos articles a les revistes International Journal of American Linguistics, fundada per Franz Boas, i Language, the American Anthropologist, que recullen materials d'estudi sobre els lenape i shawnee, endemés de valuosos apunts sobre els blackfoot, menominee, chippewa i potawatomi, seneca, i penobscot.

També va publicar alguns estudis sobre el turc i fou el primer en enprar el terme Ecologia lingüística aplicada a la cartografia de les llengües. També ha estat membre del comitè executiu de l'American Anthropological Association i president de la Linguistic Society of America.

Va mantenir una acurada correspondència amb Leonard Bloomfield, Eli Lilly, i Morris Swadesh.

Obres

  • The Shawnee Female Deity (1936)
  • Tubatulabal texts (1935)
  • Tübatulabal grammar (1935)
  • Shawnee Stems and the Jacob P. Dunn Miami Dictionary (1938)
  • Hopi stems (1957)
  • Linguistics and Anthropology (1975)
  • Classification and Index of the World's Languages (1977)

Referències

  1. http://www.indiana.edu/~anthro/about/timeline.pdf
  2. Charles F. Voegelin and Leonard Bloomfield. Correspondence in Ojibwa. Anthropological Linguistics, Vol. 35, No. 1/4, A Retrospective of the Journal Anthropological Linguistics: Selected Papers, 1959-1985 (1993), pp. 399-420
  3. http://lsadc.org/info/dec2001bltn/pres.htm