Charles Joseph Minard

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles Joseph Minard
Biografia
Naixement27 març 1781 Modifica el valor a Wikidata
Dijon (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 octubre 1870 Modifica el valor a Wikidata (89 anys)
Bordeus (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióÉcole Polytechnique
Es coneix perCarte figurative des pertes successives en hommes de l'Armée Française dans la campagne de Russie 1812-1813'
Activitat
Camp de treballEnginyeria civil, cartografia, infografia, estadística i transport Modifica el valor a Wikidata
OcupacióEnginyeria civil i gràfics informatius
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Charles Joseph Minard (Dijon, 27 de març de 1781Bordeus, 24 d'octubre de 1870) va ser un enginyer civil francès conegut per les seves invencions en el camp de la traducció gràfica aplicada a l'enginyeria civil i l'estadística.

Biografia[modifica]

En 1796 va començar els seus estudis de ciències i matemàtiques a l'École Polytechnique, on va tenir a Fourier i Legendre com a professors. En 1800 va passar a estudiar a l'École Nationale des Ponts et Chaussées (Escola nacional de ponts i camins), lloc del qual més tard, des de 1830 fins a 1836 va ser superintendent.

Va fer treballs com la reparació dels dics de Vlissingen (1810) i va ser assignat al servei municipal de París, des del qual va plantejar el transport dels llambordes per canal fins a París. Més tard es va ocupar de la docència, a més a més de treballs en canals. Va ser inspector del Corp des Ponts de 1846 a 1851. Va deixar París el setembre de 1870 per un temut setge Prussià i va morir a Bordeus un mes més tard.

Obra[modifica]

Mapa de Minard sobre les exportacions de vi francès. 1865

L'obra gràfica de Minard comença en 1844, arran de la seva preocupació pel transport de passatgers, amb un esquema gràfic sobre el trànsit d'algunes carreteres, titulada Tableaux figuratifs de la circulation de quelques chemins de fer.

Una altra de les obres importants, és el mapa de transport de combustibles minerals, Carte figurative des principaux mouvements des combustibles minéraux en France en 1845, creat en 1851. Un treball públic, que va ser presentat al Ministeri de Finances francès.

Carte figurative et approximative des quantités de viandes de boucherie envoyées sur pied par les départements et consommateurs à Paris. 1858

A partir de 1857, Minard inclou diagrames de flux i des de 1858 també utilitza gràfics proporcionals circulars, com en l'obra gràfica Carte figurative et approximative des quantités de viandes de boucherie envoyées sur pied par les départements et consommateurs à Paris.

En 1861 van ser presentats els gràfics de Minard a Napoleó. En 1866, crea el mapa Carte figurative et approximative des populations spécifiques des provinces d'Espagne, en la qual s'assenyala, per províncies, la densitat de població d'Espanya. En aquest gràfic utilitza l'escala de grisos com a manera per a representar límits de quantitats en cada província.

"Carte figurative des pertes successives en hommes de l'Armée française dans la campagne de Russie en 1812-1813". 1869

En 1869 va ser publicada la seva obra més coneguda, Carte figurative des perdes successives en hommes de l'Armee francaise dans le campagne de Russia en 1812-1813, on es mostra el moviment, les pèrdues humanes i la temperatura ambiental durant la campanya de Napoleó contra Rússia en 1812.

Étienne-Jules Marey va ser el primer a destacar aquest dramàtic retrat de Minard sobre la caiguda de les tropes de Napoleó en la campanya de Rússia, manifestant que «desafia la ploma dels historiadors en la seva brutal eloqüència». Edward Tufte ho va denominar «el millor gràfic estadístic mai dibuixat»,[1] fent-lo servir com a paradigma en la seva obra The Visual Display of Quantitative Information. Howard Wainer ho qualificaria també com «una joia dels gràfics informatius»,[2] nominant-lo en el seu World's Champion Graph.

Carte figurative des pertes successives en hommes de l'armée qu'Annibal conduisit d'Espagne en Italie en traversant les Gaules. 1869

Minard va compondre, al mateix temps, un altre gràfic sobre el moviment de tropes en la invasió d'Itàlia per part d'Anníbal Barca des d'Espanya travessant la Gàl·lia. Aquest gràfic es va crear per a exposar la similitud entre les pèrdues humanes de les dues incursions.

Bibliografia[modifica]

Referències[modifica]

  1. Edward R. Tufte (2001). "The Visual Display of Quantitative Information", 2ª edición, Graphics Press (pàg. 40)
  2. Wainer, Howard (1984). "How to Display Data Badly". American Statistician 38 (2)(pp. 136–147)

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Charles Joseph Minard