Charles Victor Daremberg

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCharles Victor Daremberg

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement14 març 1817 Modifica el valor a Wikidata
Dijon (França) Modifica el valor a Wikidata
Mort24 octubre 1872 Modifica el valor a Wikidata (55 anys)
Le Mesnil-le-Roi (França) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat de París Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióMetge
Membre de
Premis
Signatura
Modifica el valor a Wikidata

Charles Victor Daremberg (Dijon (Borgonya-Franc Comtat), 14 de març de 1817 - Le Mesnil-le-Roi (Illa de França), 24 d'octubre de 1872) fou un metge i historiador de la medicina francès.

Biografia[modifica]

Va néixer el 1817 a Dijon de pares desconeguts, a la casa d'una llevadora que el va registrar només sota el nom de Charles Victor.

Després dels estudis inicials al seminari, va estudiar medicina a Dijon i després a París, on es va graduar el 1841 amb una tesi, que ja prefigurava els seus interessos històrics, sobre el coneixement de Galè del sistema nerviós.[1][2]

Daremberg va ensenyar història de la medicina a la Universitat de París[3] i va fer nombrosos viatges als principals països europeus, inclosa Itàlia, que va visitar en companyia d'Ernest Renan (tots dos es trobaven a Roma i altres ciutats d'Itàlia —incloses Nàpols, Montecassino, Florència— el 1849-50) a la recerca de manuscrits antics.[1] Entre les seves obres sobre història de la medicina, a més de la coneguda Histoire des sciences medicals, publicada el 1870,[3] cal destacar la col·lecció, en col·laboració amb Salvatore De Renzi i August Wilhelm Henschel, de documents i tractats de l'Escola Mèdica Salernitana,[4] la primera i més important institució mèdica d'Europa a l'edat mitjana i la publicació, editada per Daremberg, acompanyada d'una traducció al francès, del Corpus Hippocraticum, col·lecció de prop de setanta obres, en part atribuïbles a Hipòcrates, que tracten diversos temes, inclosa la medicina, escrita en grec antic.

Juntament amb l'arqueòleg francès Edmond Saglio (1828-1911), va dirigir el Dictionnaire des antiquités grècques et romaines,[3] un repertori monumental de la civilització greco-romana, publicat en deu volums entre 1873 i 1919.

Va morir a Le Mesnil-le-Roi, a Île-de-France, als cinquanta-cinc anys el 1872.

Obres seleccionades[modifica]

  • Lefevre Carpentier, ed. (1843). Obres seleccionades d'Hipòcrates (en italià). Text en línia de la segona edició (1855). París.
  • Assaig sobre la determinació i les característiques dels períodes de la història de la medicina (en francès). París: Baillière. 1850.
  • Collectio Salernitana, ossia Documenti inediti e trattati di medicina appartenenti alla Scuola medica salernitana, 5 vol. (en italià). Nàpols: Sebezio. 1852-1859.
  • Labé, ed. (1855). Obres seleccionades d'Hipòcrates, traduïdes a partir de textos manuscrits i impresos, acompanyades d'arguments, notes i precedida d'una introducció general, pel doctor Ch. Daremberg, bibliotecari de la Biblioteca Mazarine, bibliotecari honorari de l'Acadèmia de medicina, [...] (en francès). París.
  • Medicina a Homer o Estudis arqueològics sobre metges, anatomia, fisiologia, cirurgia i medicina en poemes homèrics (en francès). Text en línia. París: Llibreria Didier Academic. 1865. Consultat el 29 d'abril de 2018.
  • Daremberg, Charles Victor. La Médecine, Histoire et Doctrines. París: Librairie Academique Didier, 1865. 
  • Baillière, ed. (1867). Recerca sobre l'estat de la medicina durant el període primitiu de la història hindú (en francès). París.
  • Baillière, ed. (1870). Història de les ciències mèdiques: comprèn l'anatomia, la fisiologia, la medicina, la cirurgia i les doctrines de la patologia general des dels temps històrics fins a Harvey, 2 vol. (en francès). París.
  • Diccionari d'antiguitats gregues i romanes segons textos i monuments, que conté l'explicació de termes relatius a costums, institucions, religió, arts, ciències, vestuari, mobles, guerra, a la marina, als oficis, a les monedes, pesos i mesures, [ ...], i en general a la vida pública i privada dels antics (en francès). París: Hachette. 1873-1919.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Gourevitch, Daniell. Charles Victor Daremberg (1817-1872) et une histoire positiviste de la médecine. «Copia archivada». Université Paris-Descartes (en francés). Archivado desde el original el 26 de enero de 2013. Consultado el 29 de abril de 2018.
  2. Daremberg, Charles Victor (1841). «Exposition des connaissances de Galien sur l'anatomie, la physiologie et la pathologie du système nerveux, Thèse de Paris, n° 222, 20 a"ut 1841, Paris, in 4ø, 96 p». (en francés).
  3. 3,0 3,1 3,2 «Daremberg ‹darẽbèer›, Charles-Victor». Treccani.it L'Enciclopedia Italiana (en italiano). Consultado el 29 de abril de 2018.
  4. Armando Curcio Editore, ed. (1964-1968). Grande Enciclopedia Curcio (en italiano) (Roma) 7: 5.
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Charles Victor Daremberg