Chelydra serpentina

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Viquipèdia:Com entendre les taules taxonòmiquesCom entendre les taules taxonòmiques
Chelydra serpentina
Chelydra serpentina
Chelydra serpentina
Classificació científica
Regne: Animalia
Fílum: Chordata
Classe: Sauropsida
Ordre: Testudines
Família: Chelydridae
Subfamília: Chelydrinae
Gènere: Chelydra
Espècie: C. serpentina
Nom binomial
Chelydra serpentina
L., 1758
Subespècies

Chelydra serpentina serpentina (Linnaeus, 1758)
Chelydra serpentina Osceola, (Stejneger, 1918)

Chelydra serpentina és una tortuga d'aigua de la família Chelydridae. Viu en àrees amb aigües abundants, a menys de 1.200 m entre el sud del Canadà i l'Equador. Prefereix els fons de fang amb molta vegetació.

Morfologia[modifica | modifica el codi]

La seva closca és de color oliva, mesura entre 40 i 50 cm de longitud, aplanada amb escuts dorsals rugosos. Els escuts marginals tenen una vora dentada. El plastró és petit, en forma de creu, amb pont molt estret, de color groc o castany. El cap és voluminós, cobert per diverses protuberàncies com espines, tres d'aquestes allargades a la barbeta. Morro en forma de pic, amb mandíbula potent i d'1 a 3 parells de barbicel·les submandibulars tàctils; el primer parell és molt més llarg que els altres.

Potes robustes semipalmejades, urpes, cua gruixuda molt llarga, amb una sèrie de puntes i escates destacades. Extremitats posteriors més llargues que les anteriors, proveïdes de membranes interdigitals desenvolupades i ungles gruixudes i llargues. Té 5 dits en les extremitats anteriors i 4 en les posteriors.

Ecologia[modifica | modifica el codi]

Caçadora nocturna molt activa. Captura peixos, aus, amfibis, rèptils menors, petits mamífers, mol·luscs, crustacis i insectes. S'alimenta també de carronya i de certs vegetals (Elodea, Polygonum, Nymphaeca i Typha).

Els mascles aconsegueixen la maduresa sexual entre els 4 i 5 anys, mentre que les femelles entre els 6 i 7 anys. Durant l'aparellament, el mascle reté la femella amb les urpes, per poder posar-hi la seva cloaca en juxtaposició i inserir un dels seus hemipenis. La femella pon, en forats de 10 a 14 cm de profunditat, de 20 a 30 ous rodons, blancs, de 2 a 3,5 cm de diàmetre. El temps d'incubació fluctua entre 9 i 18 setmanes, depenent del clima.

Taxonomia[modifica | modifica el codi]

N'inclou dues subespècies:

Les antigues subespècies Chelydra serpentina rossignoni i Chelydra serpentina acutirostris avui són considerades dues espècies independents del mateix gènere (Chelydra rossignoni i Chelydra acutirostris, respectivament).

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]