Chovanita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralChovanita
Fórmula químicaPb15-2xSb14+2xS36Ox (x ~ 0.2)
EpònimMartin Chovan (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Localitat tipusDúbrava, Comtat de Liptovský Mikuláš, Regió de Žilina, Eslovàquia
Classificació
Categoriasulfurs
Nickel-Strunz 10a ed.2.JB.35e Modifica el valor a Wikidata
Dana3.10.4. Modifica el valor a Wikidata
Propietats
Sistema cristal·límonoclínic
Estructura cristal·linaa = 48,189(48) Å; b = 4,1104(40) Å; c = 34,235(35) Å; β = 106,059(15)°
Grup puntual2/m - prismàtica
Grup espacialb2/m
Colorgris, negre
Exfoliacióbona, - paral·lela a l'eix c
Tenacitatfràgil
Duresa3
Lluïssormetàl·lica
Densitat6,029 g/cm³ (calculada)
Propietats òptiquesanisotròpica
Pleocroismevisible
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2009-055
Any d'aprovació2009
SímbolCov Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La chovanita és un mineral de la classe dels sulfurs. Rep el nom en honor del professor Martin Chovan (n. 1946), destacat mineralogista eslovac del departament de Mineralogia i Petrologia de la Universitat Comenius, a Bratislava (Eslovàquia).

Característiques[modifica]

La chovanita és una sulfosal de fórmula química Pb15-2xSb14+2xS36Ox (x ~ 0.2). Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2009 sent publicada per primera vegada el 2012. Cristal·litza en el sistema monoclínic. La seva duresa a l'escala de Mohs és 3.

Segons la classificació de Nickel-Strunz, la chovanita pertany a «02.JB: Sulfosals de l'arquetip PbS, derivats de la galena, amb Pb» juntament amb els següents minerals: diaforita, cosalita, freieslebenita, marrita, cannizzarita, wittita, junoïta, neyita, nordströmita, nuffieldita, proudita, weibul·lita, felbertalita, rouxelita, angelaïta, cuproneyita, geocronita, jordanita, kirkiïta, tsugaruïta, pillaïta, zinkenita, scainiïta, pellouxita, aschamalmita, bursaïta, eskimoïta, fizelyita, gustavita, lil·lianita, ourayita, ramdohrita, roshchinita, schirmerita, treasurita, uchucchacuaïta, ustarasita, vikingita, xilingolita, heyrovskýita, andorita IV, gratonita, marrucciïta, vurroïta i arsenquatrandorita.

Els exemplars que van servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troben conservats al departament d'enginyeria de materials i física de la Universitat de Salzburg, a Salzburg (Àustria), amb el número de catàleg 14995, i al departament de mineralogia i petrologia del Museu Nacional de Praga (República Txeca), amb el número de catàleg p1p 13/2009.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la localitat de Dúbrava, dins el comtat de Liptovský Mikuláš, a la regió de Žilina (Eslovàquia). També ha estat descrita en altres localitats properes com Liptovské Kľačany i Partizánska Lupča, així com en altres indrets de la província de Lucca, a la Toscana (Itàlia).

Referències[modifica]

  1. «Chovanite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 19 novembre 2020].