Chris Cutler

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChris Cutler

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement4 gener 1947 Modifica el valor a Wikidata (77 anys)
Washington DC Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, percussionista, empresari, teòric musical, compositor de cançons, musicòleg, bateria Modifica el valor a Wikidata
GènereJazz, música experimental i free improvisation (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
InstrumentBateria
Segell discogràficRecommended Records (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Lloc webccutler.com Modifica el valor a Wikidata
IMDB: nm0193904 Musicbrainz: b8d5c07b-6a7c-4ab7-83b8-8bcc4cb866b6 Songkick: 304206 Discogs: 177209 Allmusic: mn0000091052 Goodreads author: 473161 Modifica el valor a Wikidata

Chris Cutler (Washington, D.C. 4 de gener de 1947) és un percussionista, compositor, lletrista i teòric de la música estatunidenc. Conegut pel seu treball amb la banda Henry Cow, Cutler també va ser membre i bateria d'una sèrie d'altres bandes. Ha col·laborat amb molts músics i grups, entre ells Fred Frith, Cooper Lindsay, Zeena Parkins, Blegvad Pere i The Residents, i ha aparegut en més de 100 enregistraments. La seva carrera abasta més de tres dècades, encara activa.[1][2][3]

Biografia[modifica]

A principis dels setanta, Chris Cutler va co-fundar The Ottawa Music Company –una orquestra de 22 compositors de rock– abans d'incorporar-se a les files del grup experimental britànic Henry Cow. Posteriorment va co-fundar diversos grups amb membres de diferents nacionalitats, com ara Art Bears, News from Babel, Cassiber, The (ec) Nudes, p53 i The Science Group, a més de ser membre permanent de les bandes americanes Pere Ubu, Hail i The Wooden Birds.

D'altra banda, Cutler ha participat en nombrosos projectes teatrals, cinematogràfics i radiofònics, i segueix col·laborant amb Fred Frith, Zeena Parkins, Jon Rose, Tim Hodgkinson, David Thomas, Peter Blegvad, Daan Vandewalle, Ikue Mori, Lotte Anker, Stevan Tickmayer, Annie Gosfield i els compositors espectralistes Iancu Dumitrescu i Ana Maria Avram. També és membre permanent dels grups The Bad Boys (John Cage, Stockhausen, Fluxus…), The Artaud Beats i The Artbears Songbook.

Entre els seus projectes recents destaquen encàrrecs per a la ràdio, diverses bandes sonores, peces per al Hyperion Ensemble, Signe de Trois per a sistema multi-canal, un projecte d'un any de durada de paisatges sonors diaris per a l'emissora londinenca Resonance FM i p53 per a orquestra i solistes.

És el fundador i director del segell independent ReR Megacorp i del servei de distribució artístic Gallery and Academic, editor de les antologies Unfiled, i autor de File Under Popular, a més de molts altres articles publicats en setze llengües. Durant un temps va formar part del professorat de la Museum School a Boston i imparteix classes arreu del món sobre temes relacionats amb la música i la teoria.

Ha fet un projecte amb Ràdio Web MACBA, la ràdio experimental del Museu d'Art Contemporani de Barcelona.[4][5]

Discografia[modifica]

Grups i projectes[modifica]

Amb Henry Cow
Amb Henry Cow/Slapp Happy
Amb Art Bears
Amb Aksak Maboul
Amb Cassiber
Amb The Work
Amb Fred Frith
Amb Lindsay Cooper, Bill Gilonis, Tim Hodgkinson and Robert Wyatt
Amb News from Babel
Amb David Thomas and the Pedestrians
Amb Duck and Cover
Les 4 Guitaristes de l'Apocalypso-Bar
Amb Peter Blegvad
Amb Pere Ubu
Amb Hail
Amb Lutz Glandien
Amb The (ec) Nudes
Amb P53
Amb Biota
Amb Zeena Parkins
Amb René Lussier and Jean Derome
Amb John Wolf Brennan
  • HeXtet: Through the Ear of a Raindrop (1998, CD, Leo Records, UK)
Amb Thomas Dimuzio
Amb The Science Group
Amb Vril
Amb Brainville 3
Amb Thomas Dimuzio and Fred Frith

Solo[modifica]

Filmografia[modifica]

  • At the Edge of Chaos (2001, DVD)
  • Roulette TV Volume 8 (2003, DVD, Roulette)

Notes[modifica]

  1. Golden State is an LP-only release; "a CD just wouldn't be the same, sonically, visually or ontologically." – Chris Cutler.[6]

Referències[modifica]

  1. Jones 1995, p.17.
  2. Ansell, Kenneth. «Dissecting the Cow». Calyx: The Canterbury Music Website. Arxivat de l'original el 2008-08-04. [Consulta: 22 desembre 2009].
  3. «Henry Cow». Calyx: The Canterbury Music Website. Arxivat de l'original el 2011-03-14. [Consulta: 22 octubre 2007].
  4. Curatorial > SONDESPDF
  5. The road to plunderphonia
  6. Cutler, Chris. «CUTLER, CHRIS, THOMAS DIMUZIO, FRED FRITH: Golden State (LP)». ReR Megacorp. Arxivat de l'original el 2011-07-15. [Consulta: 27 maig 2010].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Chris Cutler