Ciències ocultes

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Les ciències ocultes són una sèrie de creences i pràctiques mistèriques que des de l'antiguitat pretenen penetrar i dominar els secrets de la natura i desenvolupar els poders ocults de l'ésser humà. Es caracteritzen generalment pel seu hermetisme i per l'ambigüitat del seu llenguatge. Actualment, en general, són catalogades com a pseudociències per la comunitat científica, identificant-les amb els processos del pensament màgic i la superstició. No obstant això, s'ha discutit que, si bé antigament a aquest conjunt de pràctiques se'ls denominava com a ciències, significant aquesta paraula un conjunt de coneixements i sabers de l'època que van ser desenvolupats abans del mètode científic, és important destacar que també es consideraven, més que una altra cosa, arts, ja que els conceptes ideològics, simbòlics i religiosos i els conceptes pròpiament científics, sovint resultaven barrejats i no es destriaven entre si.

En tot cas, tracten de respondre a la incertesa i curiositat que l'ésser humà sent per tot allò desconegut per la ciència o pel seu desig de transcendència espiritual. En aquest sentit, és important recalcar que part d'aquestes creences al·ludeixen al paganisme, raó per la qual l'Església catòlica ha estat una de les seves principals detractores, combatent, al llarg de la història, aquestes pràctiques, considerant-les com a productes del diable, sorgides amb el propòsit d'apartar els humans de la fe. Actualment, els escèptics les ataquen de manera més o menys crítica.

Exemples de ciències ocultes[modifica | modifica el codi]

Vegeu també: Ocultisme

Entre els exemples més importants de ciències ocultes desenvolupats en l'antiguitat, es poden esmentar les següents:

Les ciències ocultes i el New Age[modifica | modifica el codi]

Dins del moviment denominat New Age, s'ha desenvolupat l'interès pel conjunt de diverses creences i de pràctiques que no necessàriament exclou l'interès per les anteriors. Les idees reformulades pels seus partidaris solen relacionar-se amb la medicina holística, les medicines alternatives o tradicionals i el misticisme. També s'hi inclouen nombroses ciències ocultes i pseudociències, perspectives generals sobre història, religió, espiritualitat, estils de vida i certs tipus de música. Alguns dels temes relacionats són:

Literatura[modifica | modifica el codi]

Aquests assumptes han suscitat la curiositat del públic des de fa molt de temps; és perquè això hi ha un cert tipus de literatura especialitzada en les ciències ocultes, caracteritzada pel gust pel misteri, la transcendència espiritual o les explicacions alternatives. Hi ha editorials i llibreries especialitzades en aquest tipus de literatura que tracta temes molt diversos. Des d'aquesta perspectiva, el terme 'ciències ocultes' seria en realitat una etiqueta poc descriptiva, imposada per les regles del comerç editorial més que no pas per una classificació adequada sobre el seu contingut.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Bibliografia[modifica | modifica el codi]

  • Luck, Georg. Màgia i Ciències Ocultes al Món Grec i Romà. Madrid: Editorial Gredos, 1995. ISBN 978-84-249-1785-2.