Cibulet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Ciboulette)
Infotaula d'ésser viuCibulet
Allium schoenoprasum Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font decibulet Modifica el valor a Wikidata
Planta
Tipus de fruitcàpsula Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN172256 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreAsparagales
FamíliaAmaryllidaceae
TribuAllieae
GènereAllium
EspècieAllium schoenoprasum Modifica el valor a Wikidata
L., 1753

El cibulet (Allium schoenoprasum),[1] és una espècie de planta conreada inclosa al gènere de la ceba (Allium). És originària d'Euràsia i Amèrica del Nord.

Addicionalment pot rebre els noms d'all junciforme, ceballot, cebollí, escalunyes i porradell. També s'ha recollit la variant lingüística ciboleta.[1]

Descripció[modifica]

És una planta bulbosa herbàcia perenne i vivaç que arriba a fer 50 cm d'alt. Les fulles són tubulars i buides per dins amb un diàmetre de 2 a 3 mm. Les flors són de color porpra distribuïdes en una inflorescència. La fructificació és en una càpsula que conté diverses llavors negres. És habitual que es confongui el cibulet amb altres espècies similars del gènere Allium, ja que la denominació és un neologisme i la planta no és gaire conreada als Països Catalans de la península Ibèrica.

Usos[modifica]

En la cuina se n'utilitzen les fulles, sigui crues en amanides o com a condiment en diversos plats. Les fulles del cibulet s'usen fresques, crues, picades, en crudités i amanides i en diverses preparacions culinàries. Cuites també s'inclouen en algunes receptes, salses, truites. Són un dels ingredients del plat de la gastronomia lionesa anomenat cervelle de canut. Les flors poden ser avantatjosament utilitzades per a decorar amanides o guisats, també es poden conservar en vinagre, com els cogombres, però aleshores perden el color atractiu.

Allium schoenoprasum a Piera, Catalunya

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Allium schoenoprasum». Noms de plantes. Corpus de fitonímia catalana. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 27 març 2022].

Enllaços externs[modifica]