Ciceó

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula begudaCiceó
Circe ofereix ciceó a Ulisses. Escena en una ceràmica grega antiga Modifica el valor a Wikidata
Tipusbeguda i enteogen Modifica el valor a Wikidata

El ciceó[1] (del grec κυκεών ῶνος[2] kykeon "barrejat", en llatí cўcĕōn, ōnis) és una beguda ritual associada als Misteris d'Eleusis de l'Antiga Grècia relativa la culte de Demèter i Persèfone. La seva composició real no és coneguda exactament, però es pensa que entre els seus ingredients hi ha l'ordi, la mel, el vi, l'aigua, el formatge de cabra, el fong al·lucinogen Claviceps purpurea del sègol i la menta.[3]

En l'Odissea d'Homer, el ciceó és la poció màgica que ofereix la maga Circe, com a hospitalitat als companys d'Ulisses que són transformats en porcs. Per contra, Ulisses, quan beu aquesta barreja en una tassa d'or, resta immune al sortilegi gràcies a la planta antídot (moli) proporcionada per Hermes i pot així salvar els seus companys.

Referències[modifica]

  1. Homer. Ilíada (vol. III): Cants IX-XII. Fundació Bernat Metge, 2009. ISBN 978-84-9859-136-1. «...(ciceó, en transcripció catalana), designa una barreja de farina d'ordi batuda amb aigua i aromatitzada amb diverses plantes, com la menta o el poliol. Es tracta també del beuratge ritual dels misteris d'Eleusis,...» 
  2. «κυκεών - Ancient Greek (LSJ)». [Consulta: 12 gener 2024].
  3. Albert Hofmann, R. Gordon Wasson e Carl A. Ruck, Alla scoperta dei Misteri Eleusini (1978), Urra-Apogeo srl, Milano 1996, ISBN 88-7303-149-8 (ed.orig. The Road to Eleusis: Unveiling the Secret of the Mysteries, Harcourt Brace Jovanovich, 1978)

Enllaços externs[modifica]