Cicló Freddy

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula esdevenimentCicló Freddy
Imatge
Freddy al seu segon pic a la Conca de la regió d'Austràlia el 12 de febrer
lang=ca Modifica el valor a Wikidata
Tipuscicló tropical Modifica el valor a Wikidata
Part de2022–23 South-West Indian Ocean cyclone season (en) Tradueix i 2022–23 Australian region cyclone season (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Interval de temps5 febrer - 14 març 2023 Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióIlles Mascarenyes, Madagascar i Moçambic
Vents màxims sostinguts220 km/h (120 kn) , 10 minuts Modifica el valor a Wikidata
Pressió atmosfèrica més baixa931 hPa Modifica el valor a Wikidata

El cicló tropical d'alta intensitat Freddy és el cicló tropical més longeu de la història, superant el rècord de 31 dies de l'huracà John.[1] Freddy, que abans va ser un poderós cicló que va afectar les Illes Mascarenyes, Madagascar i Moçambic el febrer de 2023, es va tornar a reforçar sobre el canal de Moçambic. Va ser la quarta tempesta amb nom de la temporada de ciclons de la regió australiana 2022–23 i el segon cicló tropical d'alta intensitat de la temporada de ciclons del sud-oest de l'oceà Índic 2022–23.

El Freddy va començar com una pertorbació incrustada a l'abeurador del monsó el 4 de febrer. Mentre que a la conca ciclònica de la regió australiana, la tempesta es va intensificar ràpidament i es va convertir en un cicló tropical sever de categoria 4, abans de traslladar-se a la conca del sud-oest de l'oceà Índic, on es va intensificar encara més. El Joint Typhoon Warning Center (JTWC) va mesurar vents sostinguts d'1 minut a 270 km/h (165 mph) amb una força màxima del Freddy, equivalent a la força de la categoria 5 a l'escala de Saffir-Simpson. El 19 de febrer, Météo-France (MFR) el va actualitzar a un cicló tropical molt intens, amb vents estimats de 10 minuts de 220 km/h (140 mph). Freddy va tocar terra a prop de Mananjary, Madagascar. La tempesta es va afeblir ràpidament al tocar a terra, però es va tornar a reforçar al canal de Moçambic. Poc després, Freddy va tocar terra per segona vegada al sud de Vilankulos, Moçambic, abans de debilitar-se ràpidament. Inesperadament, el sistema va aconseguir sobreviure a la seva visita a Moçambic i va tornar a emergir sobre el canal el dia 1 de març. Poc després, Freddy va ser reclassificat com a estat de cicló tropical pel l'MFR.

Trajectòria de la tempesta.

Altres ciclons tropicals semblants al Freddy[modifica]

  • Cyclone Litanne (1994) – un cicló de llarga vida a l'hemisferi sud que va afectar Madagascar.
  • Hurricane John (1994) – el cicló tropical més llunyà que s'ha registrat mai i l'anterior cicló tropical de més llarga vida.
  • Cyclone Leon–Eline (2000) – el segon cicló més longeu de l'hemisferi sud que va afectar greument Madagascar i Moçambic.
  • Cyclone Hudah (2000) – un altre cicló de llarga vida que també va afectar Madagascar.
El cicló Freddy passant per Maurici el 20 de febrer.
El cicló Freddy s'acosta a Maurici el 19 de febrer.

Referències[modifica]

  1. , 07-03-2023 [Consulta: 7 març 2023].

Enllaços externs[modifica]