Ciguatera

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de malaltiaCiguatera
Tipus fish poisoning Tradueix
Classificació
CIM-10 T61.0
CIM-9 988.0
Recursos externs
DiseasesDB 31122
MedlinePlus 002851
eMedicine 813869 i 1009286
MeSH D036841
UMLS CUI C0008775
Modifica les dades a Wikidata

La ciguatera és una forma comuna d'intoxicació alimentària per ingesta de peixos que s'alimenten o habiten en els esculls coral·lins i és endèmica dels tròpics i subtròpics a causa del consum de peixos ciguats.

Característiques[modifica]

La malaltia és causada per toxines produïdes per certs dinoflagelats que viuen en detritus i en les macroalgues associades a sistemes d'esculls. Les toxines responsables de la ciguatera són: ciguatoxina-1, maitotoxina, escaritoxina, palitoxina, l'àcid okadaic, i possiblement d'altres.

- Toxina: Palitoxina
Palitoxina
ciguatoxina
ciguatoxina
Maitotoxina
Maitotoxina


Aquestes s'acumulen en la cadena alimentària marina i fan més tòxics als peixos més grans. S'ignora per què el peix no és afectat per les toxines i sí alguns animals, que inclouen diversos mamífers, aus, rèptils, amfibis, insectes i fins i tot certs peixos.

Es reporta més toxicitat d'aquestes toxines en algunes illes tropicals, on és major la força de les onades que danyen als esculls en què hi ha macroalgues, les tempestes o ciclons tropicals amb pluges abundants, terratrèmols i onades gegantines, precedeixen als brots de ciguatera, els esculls ciguats poden després romandre tòxics durant molts anys.

Els vectors actuals per a la malaltia són els peixos semipelàgics i els que habiten en els esculls coral·lins, entre els quals es troben l'agulla, peix vela, barracuda, daurat, peto, coronat, cubera, mer. Aquí intervenen els seus hàbits d'alimentació, on es involucren els herbívors que consumeixen els dinoflagelats, així com els que formen part de la cadena alimentària (piscívor).

Encara que és endèmica dels tròpics i subtròpics, actualment la ciguatera es reporta també en àrees no tropicals.

És difícil predir la prevalença, ja que les estadístiques no són fiables en molts països del tercer món, encara que és freqüent a Cuba, República Dominicana, Puerto Rico, la costa sud dels EUA I alguns països amb costes o mars indopacífics (Hawaii). Les poblacions més afectades són els turistes i els que practiquen la pesca en aquestes zones reportades.

La ciguatera és una intoxicació alimentària de la qual es reporten uns 50.000 casos a l'any, però cal tenir en compte que és un trastorn sub-denunciat i algunes vegades sub-diagnosticat. La mortalitat ronda el 5% del total reportat, i s'adjudica a l'atur respiratori.

Història[modifica]

La ciguatera es coneix vagament des del 1606 al Pacífic Sud. El primer relat detallat del quadre clínic va ser l'any 1774 a Nova Caledònia, pel navegant anglès capità James Cook. La zona de risc es troba des dels 35° nord fins als 35° sud, especialment a les illes del Pacífic Sud, Índies Occidentals i el Mar Carib.

Mecanisme[modifica]

La ciguatoxina és estable al calor, cocció, i a la congelació. Tampoc té color, olor o sabor.

Hi ha microorganismes que sintetitzen la toxina i colonitzen el corall, (principalment Gambierdiscus toxicus), on peixos herbívors els ingereixen i concentren les ciguatoxines. Els peixos carnívors (en realitat piscívors) es converteixen en tòxics en consumir peixos herbívors, i la concentració de les toxines augmenta a mesura que puja la cadena alimentària. La màxima concentració es troba en el fetge, cervell i gònada del peix. Aquestes toxines no afecten als peixos, pel que és impossible determinar amb un simple examen com és un peix de perillós.

Pel referit mecanisme de concentració els exemplars de més de 2 kg. són puntualment arriscats. La barracuda és una de les varietats que segons les estadístiques més preocupant, i la bruna seria la que dóna quadres més greus.

Després de la ingesta i fins a les 12/24 hores apareix el quadre clínic de la intoxicació amb aquesta seqüència: manifestacions gastrointestinals (dolor abdominal, diarrea, nàusees, vòmits), neurològiques (rampes, formigueigs, dolors musculars, intensa fatiga, trastorns de l'equilibri, sensació de sabor metàl·lic) i cardiovasculars (Bradi o taquicàrdia, i hipotensió arterial), símptomes comuns a molts trastorns, però hi ha dos símptomes cardinals, un és la inversió de la sensació tèrmica: sensació de calor / cremada en tocar objectes freds i sensació de fred en tocar objectes calents. L'altra característica és el formigueig peribucal: llavi si llengua. Una altra dada peculiar és el de la seva reagudització, els que l'hagin patit poden experimentar un quadre similar molt temps després en ingerir carn de peix, alcohol i fins i tot nous.

Aquesta intoxicació afecta especialment a una franja de la població de molta pobresa, que s'alimenta del que pesca, i en aquest entorn han crescut molts mites tots ells molt perillosos. Diuen que si a la carn de peix se li frega una moneda i aquesta brilla té ciguatera, la devaluació dels navegants va fer que al principi es cregués en les monedes d'or, després a la plata, i ara sembla que qualsevol aliatge funciona. Es diu que només es produeix (en l'hemisferi nord) en els mesos que no tenen la lletra "r". El que sí que és cert que quan augmenta la temperatura de l'aigua augmenta el risc, però d'aquí a apostar la salut a una sola lletra hi ha molta distància.

Un altre dels mites és que si la cocció es fa amb llet no hi ha risc. Un dels mites puntualment perillosos és el que diu que si se li agrega molta llimona o vinagre la toxina s'inactiva, la realitat és ben diferent: els àcids augmenten l'absorció i la gravetat del quadre. Altres mites: les mosques, els ocells i gats no mengen el peix contaminat.

En l'actualitat es disposa d'un reactiu per testejar a la carn abans de cuinar-la, es tracta del Cigua-Check.

La globalització va fer que també hi hagi ciguatera "importada", es tracta de turistes que en l'últim dia de la seva travessia ingereixen peixos contaminats, prenen el transport i el quadre floreix en latituds on amb prou feines se la coneix. Alguns països directament prohibeixen la importació de peixos de risc.

La Ciguatera no s'ha de confondre amb la Marea Vermella que no necessita un substrat coral·lí i que afecta els mol·luscs bivalves, ni amb altres toxines que comprometen especialment a peixos sense escates com el cas del peix globus, o fugu.

Fisiopatologia[modifica]

Cada toxina té un mecanisme fisiopatològic diferent i complex, però en sentit general, totes indueixen la despolarització de la membrana en els nervis en obrir els canals del calci. Quadre clínic. S'han reportat més de 175 símptomes, que s'agrupen en tres categories fonamentals: gastrointestinals, neurològics i cardiovasculars.

La durada, severitat i ordre d'ocurrència varien considerablement en cada pacient segons la quantitat i porció de peix ciguato ingerit (cefàlic-cabal).

La malaltia comença de vegades fins i tot abans que finalitzi el menjar, però en general s'inicia dins de les primeres 12 hores.

  • Símptomes gastrointestinals. Nàusees, vòmits, diarrees i dolor abdominal
  • Símptomes neurològics. Disestèsies, parestèsies, que són típiques a la regió perioral, llengua, parts distals de les extremitats, sobretot en els palmells de les mans i plantes dels peus.

La disestèsia habitual és la sensació de cremor en les extremitats o boca quan es pren una beguda freda.

  • S'ha descrit també atàxia, pruïja, disminució de la força muscular en els membres inferiors i sensació de pèrdua de les dents.
  • Símptomes cardiovasculars. Hipotensió arterial, bradicàrdia, bloqueig AV, xoc.

La mortalitat és escassa (0,1%) i sempre ocorre per fallada respiratòria.

Les 'manifestacions neurològiques' es perllonguen setmanes o mesos i es presenten remissions i exacerbacions, de vegades quan s'ingereixen mariscs o begudes alcohòliques, nous i llavors; s'han reportat recaigudes després de la ingestió de carn de pollastre, ou i peix enllaunat.

Entre altres símptomes s'inclouen: exacerbació de l'acne, singlot, sialorrea, fotofòbia, gust metàl·lic a la boca, oftalmoplegia, agitació, deliri, paràlisi dels músculs facials, espasticitat muscular, hiporreflexia, lesions cutànies, ceguesa temporal, caiguda del cabell, ungles i descamació de la pell.

Tractament[modifica]

Es pot utilitzar el carbó activat (1 g / kg de pes), el qual adsorbeix les toxines que encara es mantenen en els tractes digestius.

El manitol EV és el tractament d'opció, perquè millora molt els símptomes; per això s'aconsella primerament rehidratar al pacient de les pèrdues sofertes per les diarrees i vòmits amb Ringer lactat o sèrum salí, segons el grau de deshidratació. La dosi de manitol al 20% és d'1 g / kg, en 1 h, per dia.

S'ha utilitzat el gluconat de calci al 10%, EV, administrat c / 8 h durant la fase aguda i posteriorment per via oral en el tractament ambulatori, ja que en el cas de la ciguatoxina es pensa que inhibeix l'absorció de calci mitjançant membranes excitables i aquesta aportació pogués millorar la simptomatologia.

La resta del tractament és simptomàtic; per als símptomes crònics, que de vegades duren setmanes o mesos, s'ha recomanat l'amitriptilina, 25 mg 2 vegades al dia.

No s'aconsella l'administració d'esteroides, opiacis o barbitúrics.

Bibliografia[modifica]

  • U.S. Food & Drug Administration - Center for Food Safety & Applied Nutrition - Foodborne Pathogenic Microorganisms and Natural Toxins Handbook.
  • National Library of Medicine - 'Medline':
  • Clinical observations on 3,009 cases of ciguatera - Ciguatera face - Ciguatera fish poisoning'
  • Infomed. Cuba.
  • Estudi del Cas Daneri.

Enllaços externs[modifica]