Cinta transportadora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cintes transportadores usades en un magatzem de sofre per carregar camions.
Cinta transportadora amb tots els seus possibles elements.

Una cinta transportadora és un sistema de transport continu format bàsicament per una banda contínua que es mou entre dos tambors.

La banda és arrossegada per fricció per un dels tambors, que al seu torn és accionat per un motor. L'altre tambor sol girar lliure, sense cap tipus d'accionament, i la seva funció és servir de retorn a la banda. La banda és suportada per corrons entre els dos tambors.

Per raó del moviment de la banda el material dipositat sobre la banda és transportat cap al tambor d'accionament on la banda gira i dona la volta en sentit contrari. En aquesta zona el material dipositat sobre la banda és abocament fora de la mateixa causa de l'acció de la gravetat.

Les cintes transportadores s'utilitzen principalment per transportar materials granulats, agrícoles i industrials, com ara cereals, carbó, minerals, etc., encara que també es poden usar per transportar persones en recintes tancats (per exemple, en grans hospitals i ciutats sanitàries). Sovint per carregar o descarregar vaixells de càrrega o camions. Per a transportar material per terreny inclinat es fan servir unes seccions anomenades cintes elevadores . Existeix una àmplia varietat de cintes transportadores, que difereixen en la seva manera de funcionament, mitjà i direcció de transport, incloent transportadors de cargol, els sistemes de sòl mòbil, que fan servir planxes oscilantes per moure la càrrega, i transportadors de rodets, que fan servir una sèrie de rodets mòbils per a transportar caixes o palet s.

Les cintes transportadores s'usen com a components en la distribució i emmagatzematge automatitzats. Combinats amb equips informatitzats de maneig de palets, permeten una distribució minorista, majorista i manufacturera més eficient, permetent estalviar mà d'obra i transportar ràpidament grans volums en els processos, el que estalvia costos a les empreses que envia o reben grans quantitats, reduint a més l'espai d'emmagatzematge necessari.

Aquesta mateixa tecnologia s'usa en dispositius de transport de persones com ara cintes i escales mecànica i en moltes cadenes de muntatge industrials. Les botigues solen comptar amb cintes transportadores en les caixes per desplaçar els articles comprats. Les estacions d'esquí també usen cintes transportadores per remuntar als esquiadors.

La cinta transportadora més llarga del món és al Sàhara Occidental, té 100 km de longitud i va des de les mines de fosfat és de Bu Craa fins a la costa sud de El Aaiun. La cinta transportadora simple més llarga té 17 km i es fa servir per transportar calcària i pissarra des Meghalaya (Índia) fins a Sylhet (Bangladesh).

Història[modifica]

Taranto, Paolo Monti, 1964

Les primeres cintes transportadores que es van conèixer van ser emprades per al transport de carbó i materials de la indústria minera. El transport de material mitjançant cintes transportadores, data d'aproximadament l'any 1795. La majoria d'aquestes primerenques instal·lacions es realitzaven sobre terrenys relativament pla, així com en curtes distàncies.

El primer sistema de cinta transportadora era molt primitiu i consistia en una cinta de cuir, lona, o cinta de goma que es lliscava per una taula de fusta plana o còncava. Aquest tipus de sistema no va ser qualificat com a reeixit, però proporciono un incentiu als enginyers per considerar els transportadors com un ràpid, econòmic i segur mètode per moure grans volums de material d'un lloc a un altre.

Durant els anys 20, les instal·lacions de la companyia H. C. Frick, van demostrar que els transportadors de cinta podien treballar sense cap problema en llargues distàncies. Aquestes instal·lacions es van realitzar sota terra, des d'una mina recorrent gairebé 8 quilòmetres. La cinta transportadora consistia en múltiples plecs de cotó d'ànec recoberta de goma natural, que eren els únics materials utilitzats en aquests temps per a la seva fabricació. el 1913, Henry Ford va introduir la cadena de muntatge basada en cintes transportadores en les fàbriques de producció de la Ford Motor Company.

Durant la Segona Guerra Mundial, els components naturals dels transportadors es van tornar molt escassos, permetent que la indústria de goma es bolqués a crear materials sintètics que reemplacessin als naturals. Des de llavors s'han desenvolupat molts materials per a aplicacions molt concretes dins de la indústria, com les bandes amb additius antimicrobians per a la indústria de l'alimentació o les bandes amb característiques resistents per altes temperatures

Les cintes transportadores s'han fer servir des del segle xix. el 1901, Sandvik va inventar i va començar la producció de cintes transportadores d'acer.

Avantatges[modifica]

Els avantatges que té la cinta transportadora són:

  • Permeten el transport de materials a gran distància
  • S'adapten al terreny
  • Tenen una gran capacitat de transport
  • Permeten transportar una gran varietat de materials
  • És possible la càrrega i la descàrrega en qualsevol punt del traçat
  • Es pot desplaçar
  • No altera el producte transportat

Vegeu també[modifica]

Nota[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cinta transportadora