Ciríac I de Kakhètia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCiríac I de Kakhètia
Biografia
Mort918 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
OcupacióCorbisbe Modifica el valor a Wikidata
Família
FillsPadala II de Kakhètia Modifica el valor a Wikidata

Ciríac I de Kakhètia (en georgià: კვირიკე I) fou un príncep deKakhètia i el fundador de la dinastia dels Kyriàcides o Ciriàquides, que va regnar del 893 al 918.

Biografia[modifica]

L'origen de Ciríac, que va regnar durant vint-i-cinc anys, no és pas conegut, tanmateix és potser el fill o més probablement el gendre de Padala I de Kahètia del qual dona el nom al seu fill i successor.

El 914 va haver d'enfrontar un atac dels àrabs dirigits per Abu'l Kasim que va prendre possessió de les fortalesa d'Ujarma i de Bochorma. La segona li fou restituïda després de la signatura d'un tractat de pau.

L'any següent, Ciríac I es va aliar amb el rei Constantí III d'Abkhàzia contra el seu veí oriental, el petit principat d'Herètia dirigit pel príncep Adarnases II Patrikios (913-943). Els dos aliats es van repartir les principals places fortes de l'Herètia i la fortalesa d'Orchobi va retornar a Kakhètia.

Postérité[modifica]

A la seva mort l'any 918, Ciríac I va tenir per successor el seu fill Padala II de Kakhètia.

Bibliografia[modifica]

  • Toumanoff, Cyrille. Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, 1990, p. 196 i 546. 
  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie, tome II : « Histoire du Héreth du Coukheth et du Cakheth », p. 141.