Circulació per l'esquerra i la dreta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Països segons la distribució del trànsit rodat actualment. Els països que es mostren en blau condueixen a l'esquerra i els països que es mostren en vermell condueixen a la dreta.

La circulació per l'esquerra i la circulació per la dreta són les pràctiques, en trànsit bidireccional, de mantenir-se a l'esquerra o a la dreta de la carretera, respectivament. Són fonamentals per a la fluïdesa del trànsit, i de vegades s'anomenen la regla de la carretera.[1] La circulació per l'esquerra s'utilitza a 75 països i territoris i la circulació per la dreta en 165 d'ells.

La majoria dels països que van adoptar la circulació per l'esquerra antigament formaven part de l'Imperi Britànic, encara que alguns d'ells no, com l'Indonèsia, el Japó, el Macau, el Moçambic, el Nepal, la Suècia (actualment circulació per la dreta des de 1967), el Surinam, la Tailàndia i el Timor Oriental. De la mateixa manera, la majoria dels països que formaven part de l'imperi colonial francès van adoptar la circulació per la dreta.

Països i territoris que circulen per l'esquerra[modifica]

Països i territoris que circulen per la dreta[modifica]

Referències[modifica]

  1. Kincaid, Peter. The Rule of the Road: An International Guide to History and Practice. Greenwood Press, desembre 1986, p. 50, 86–88, 99–100, 121–122, 198–202. ISBN 978-0-313-25249-5.