Citoesquelet

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Citoesquelet eucariota. Els filaments d'actina es mostren en vermell, els microtúbuls en verd i el nucli en blau.

El citoesquelet és una mena de xarxa que disposen les cèl·lules eucariotes formada per fibres proteiques que recorren el citosol i que actuen com a esquelet i musculatura cel·lular.

Constitueix una xarxa dinàmica amb funcions principalment estructurals i coordinadores que determina:

  • Els canvis de forma cel·lular.
  • L'organització dinàmica del citosol.
  • La distribució dels orgànuls cel·lulars (generalment radial).
  • El moviment dels orgànuls.
  • La migració pròpia de la cèl·lula.
  • La mitosi.

Components del citoesquelet[modifica]

El citoesquelet està compost per microtúbuls, filaments d'actina i filaments intermedis.

Els microtúbuls i els filaments d'actina estan formats per subunitats proteiques globulars: α i β tubulines i G-actines respectivament (interaccions no covalents). Poden presentar cicles altament controlats de polimerització i despolimerització.

Els filaments intermedis estan formats per subunitats proteiques filamentoses no globulars específiques per als diferents tipus cel·lulars (interaccions no covalents). Tenen cicles altament controlats de polimerització i despolimerització molt més desplaçats cap a la forma polimeritzada. Són summament estables (molt més que els microtúbuls i els filaments d'actina).

Tant microtúbuls com filaments d'actina com filaments intermedis tenen proteïnes associades que els donen especificitat de funció, que s'uneixen als filaments i/o a altres components cel·lulars (ex: membrana plasmàtica) que influeixen en el seu comportament o funció (ex: en la velocitat de polimerització o despolimerització).

Tant filaments d'actina com filaments intermedis estan íntimament relacionats amb la matriu extracel·lular i les unions cel·lulars.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Citoesquelet