Ciutat lineal

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca

La ciutat lineal és un model d'organització de la ciutat inventat per Arturo Soria basat en la idea de la línia.[1]

Projecte de la ciutat lineal a Madrid de l'enginyer espanyol Arturo Soria

Formulat a la fi del segle XIX amb el transport i la dicotomia camp-ciutat com preocupacions principals, el que pretenia el model lineal era substituir i / o descongestionar les ciutats nucli tradicionals i donar lloc a un nou tipus de ciutat que conservés la dignitat i l'individualisme, així com el contacte amb la natura. La forma lineal es va proposar dient que era la millor manera de resoldre les necessitats de transport tot minimitzant la suma de trajectes entre tots els punts entre si.Com què l'automòbil encara no estava inventat, el tren es concebia com el mijtà de transport més important, i per això que en aquesta ciutat s'hi reservava el tram central del llarg carrer vertebrador de 50 metres d'amplada per la xarxa ferroviària. per mitjà de petits carrers transversalses connectava aquesta espina central amb les cases a banda i banda. Tot el creixement de la ciutat s'havia de fer longitudinalment.

A Europa la ciutat lineal havia d'acabar podent unir Cadis amb Sant Petersburg tot connenctant la major part d'urbs ja existents.

Tot i que acaba tenint algunes realitzacions pràctiques creant-se'n trossos a Lilla, Madrid (on donà origen al barri de Ciudad Lineal), a Xile i a Bèlgica mai acabaren reeixint, ja que es va acabar deixant de construir longitudinalment, abandonant-se doncs la "línia".

A la Unió Soviètica el model fou adaptat i promogut per Nikolai Alexander Milyutin durant els anys 20.

A través de la història, tot i no estar explícitament planificades d'aquesta manera, moltes localitats han adoptat una forma semblant a la de la ciutat lineal, tot creixent als marges d'alguna carretera (o, a voltes, riu o canal).

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Alexander, Christopher «A city is not a tree». The City reader, London: Routledge, 1996. ISBN 0415119014.
  • Alexander, Christopher. A pattern language : towns, buildings, construction. Nova York: Oxford University Press, 1977, p. xliv, 1171. 
  • Jacobs, Janes. The death and life of great American cities. Nova York: Random House, 1961. ISBN 0679600477. 
  • Responsive environments: a manual for designers. Londres: The Architectural Press, 1985. 

Enllaços externs[modifica]