Classificació Decimal Universal

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Classificació decimal universal)

La Classificació Decimal Universal (CDU) és un sistema de classificació bibliogràfica que comprèn totes les disciplines del coneixement humà i la seva producció. Va ser desenvolupat a finals del segle xix pels juristes belgues Paul Otlet i Henri La Fontaine, fundadors de l'Institut Internacional de Bibliografia, a partir de l'adaptació de la Classificació Decimal de Melvil Dewey. Des del 1905 s'ha anat modificant i ampliant per actualitzar-se, i ha estat un dels sistemes més utilitzats i traduïts en l'àmbit bibliogràfic.[1]

A Catalunya, el sistema decimal fou adoptat en la classificació de llibres de la Biblioteca de Catalunya, per acord de l'Institut d'Estudis Catalans, essent la primera gran biblioteca a l'Estat Espanyol en adoptar-la.[2] Jordi Rubió i Balaguer va realitzar l'any 1920 una primera adaptació de la CDU[3] i el 1938 una segona. Posteriorment, en continuà l'obra el seu fill Jordi Rubió i Lois amb edicions modernitzades el 1976 i 1982.

Edicions[modifica]

La CDU actual en la seva versió completa, l'anomenat Master Reference File (MRF),[4] està format per unes 68.000 subdivisions, és accessible mitjançant una base de dades MySQL, i només n'existeix una versió en anglès. En general s'usen versions més reduïdes i abreujades, així com adaptacions a diferents entorns i unitats d'informació. Les edicions d'abans de 1992 depenien de la Federació Internacional de Documentació, però les darreres edicions de 1995, 2000 i 2004 ho fan del Consorci de la CDU.[5]

Adaptacions catalanes[modifica]

Funcionament i estructura[modifica]

El seu funcionament es basa a estructurar els conceptes mitjançant decimals (0-9) que, a partir de deu grans classes generals, es van subdividint en classes més específiques, en un procés que es pot ampliar i que per la seva flexibilitat permet noves incorporacions.[7] Respecte a la Classificació de Dewey, la CDU va incorporar la possibilitat de combinar diverses matèries, així com l'ús de taules auxiliars i facetes.

Taules generals[modifica]

Taules auxiliars comunes[modifica]

  • 1a Coordinació, extensió.
  • 1b Relació
  • 1c Llengua
  • 1d Forma
  • 1e Lloc
  • 1f Raça
  • 1g Temps
  • 1h Notacions alienes a la CDU
  • 1k Característiques generals

Notes[modifica]

  1. 1,0 1,1 En la versió actual està vacant. En les adaptacions catalanes de Jordi Rubió, pare i fill, el 4 es manté per a Filologia i Lingüística, i el 8 s'utilitza únicament per a la literatura.

Referències[modifica]

  1. «About Universal Decimal Classification» (en anglès). UDC Consortium. [Consulta: 19 març 2010].
  2. Rubió i Balaguer, Jordi. «Pròleg de l'edició de 1920». A: Classificació decimal: adaptació per a les biblioteques catalanes. 4a ed. Barcelona: Teide, 1982, p. VII-IX. ISBN 8430773312. 
  3. Jordi Rubió Classificació decimal de Brussel·les... (1920)
  4. «Master Reference File» (en anglès). UDC Consortium. [Consulta: 19 març 2010].
  5. Juncà, Manela. Sistemes de Classificació Documentals. La Classificació Decimal Universal. UOC, 2009. 
  6. Rubió i Balaguer, Jordi (director); Rubió i Lois, Jordi (editor). Classificació decimal Adaptació per a les biblioteques catalanes. 4a edició, preparada per Jordi Rubió i Lois. Barcelona: Fundació Salvador Vives Casajuana, 1982 (Publicacions de la Fundació Salvador Vives Casajuana, 79). 
  7. «Recursos web per a la classificació». BiD. Josep Turiel, 06-06-2001. [Consulta: 19 març 2010].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Classificació Decimal Universal