Classificació dels roures

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

El gènere Quercus (roure) conté al voltant de 530 espècies,[1] alguns dels quals s'enumeren aquí.

Subgènere Quercus[modifica]

Secció Quercus[modifica]

El Quercus és una secció d'arbres del subgènere Quercus que pertanyen a la família de les fagàcies.

La Secció Quercus (sinònims Lepidobalanus o Leucobalanus), són els roures blancs d'Europa, Àsia i Amèrica del Nord. Els estils són curts, les glans maduren en 6 mesos i tenen un sabor dolç i lleugerament amarg, l'interior de la gla té pèl. Les fulles no tenen una majoria de pèls en els seus lòbuls, que solen ser arrodonits.

Secció Mesobalanus[modifica]

Es troben a Europa, Àsia, Nord de l'Àfrica. Estils de llarg, les glans maduren en 6 mesos, i són amargants, a dins de la closca de l'aglà no té pèls (estretament relacionat amb la sect. Quercus i vegades l'inclouen en ella).

Secció Cerris[modifica]

Es troba a Europa, Àsia, nord d'Àfrica. Estils llargs, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà sense pèl o pelut lleugerament.

Secció Protobalanus[modifica]

Els roures intermedis. Sud-oest dels EUA i nord-oest de Mèxic. Estils curts, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà és peluda.

Secció Lobatae[modifica]

Els roures vermells (sinònim sect. Erythrobalanus). nord, centre i sud d'Amèrica. Estils llargs, les glans maduren en 18 mesos, molt amargants, dins de la closca de l'aglà és peluda.

Subgènere Cyclobalanopsis[modifica]

Il·lustració de Quercus lamellosa, que mostra glans en raïms, amb anells visibles en les seves copes

Els roures d'anell en forma de copa (sinònim gènere Cyclobalanopsis). Es troben a l'est i sud-est d'Àsia. Són diferents del subgènere Quercus en què tenen glans amb les tasses distintives que porten anells concrescents d'escales; on normalment les glans solen estar densament agrupades, encara que això no s'aplica a totes les espècies. N'hi ha al voltant de 150 espècies.

Les espècies seleccionades:

Notes[modifica]

#Les espècies amb el fullatge perenne ("roures vius") estan etiquetats amb #. Tingueu en compte que el canvi de fulla caduca amb el caràcter de fulla perenne (o viceversa) ha esdevingut nombroses ocasions en Quercus, i no indica necessàriament que l'espècie en qüestió estiguin relacionats estretament.

Referències[modifica]

  1. Mabberley, David J. «Mabberley's Plant-book: A Portable Dictionary of Plants, their Classification and Uses.» (en anglès). 4a. ed. Cambridge University Press., 2017/06. [Consulta: 8 novembre 2020].
  2. Borgardt, S. J.; Pigg, K. B. «Anatomical and developmental study of petrified Quercus (Fagaceae) fruits from the Middle Miocene, Yakima Canyon, Washington, USA» (en anglès). American Journal of Botany, 86, núm. 3, 1999, pàg. 307–325. DOI: 10.2307/2656753. JSTOR: 2656753. PMID: 10077494.

Bibliografia[modifica]

  • Ohwi, J. Flora of Japan, 1984. ISBN 978-0-87474-708-9
  • Soepadmo, E., Julia, S., & Rusea G. Fagaceae. In Tree Flora of Sabah and Sarawak, Volume 3, 2006. Soepadmo, E., Saw, L.G. eds. Government of Malaysia, Kuala Lumpur, Malaysia. ISBN 983-2181-06-2

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Classificació dels roures