Clorhidrat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

En química, un clorhidrat és una sal àcida que resulta de la reacció d'àcid clorhídric amb una base orgànica (p. ex. una amina). Noms alternatius són hidroclòrid i també muriat, aquest darrer derivat del nom antic del clorhidrat: àcid muriàtic.

Per exemple, la reacció de la piridina (C₅H₅N) amb àcid clorhídric (HCl) forma la seva sal clorhidratada, clorur de piridina, amb fórmula molecular C₅H₅N·HCl o C₅H₅NH+Cl.

Usos[modifica]

Els clorhidrats són compostos típics de la indústria farmacèutica. Convertint amines insolubles en clorhidrats és una manera habitual de fer-los solubles en aigua. Aquesta característica és particularment desitjable per a substàncies utilitzades en medicaments. Les llistes de fàrmacs europees contenen més de 200 clorhidrats com a ingredients actius. Aquests clorhidrats, comparats amb les corresponents bases lliures, són més fàcilment dissolts dins l'aparell digestiu i poden ser més ràpidament absorbits pel torrent sanguini. A més, molts clorhidrats d'amines tenen una data de caducitat més llarga que les seves bases lliures respectives.[1][2]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Stahl. Pharmaceutical Salts: Properties, Selection, and Use. 2nd. John Wiley & Sons, 2011. ISBN 978-3-90639-051-2. 
  2. European Pharmacopoeia 7th Edition 2011, EDQM.