Clorhidrat
En química, un clorhidrat és una sal àcida que resulta de la reacció d'àcid clorhídric amb una base orgànica (p. ex. una amina). Noms alternatius són hidroclòrid i també muriat, aquest darrer derivat del nom antic del clorhidrat: àcid muriàtic.
Per exemple, la reacció de la piridina (C₅H₅N) amb àcid clorhídric (HCl) forma la seva sal clorhidratada, clorur de piridina, amb fórmula molecular C₅H₅N·HCl o C₅H₅NH+Cl−.
Usos[modifica]
Els clorhidrats són compostos típics de la indústria farmacèutica. Convertint amines insolubles en clorhidrats és una manera habitual de fer-los solubles en aigua. Aquesta característica és particularment desitjable per a substàncies utilitzades en medicaments. Les llistes de fàrmacs europees contenen més de 200 clorhidrats com a ingredients actius. Aquests clorhidrats, comparats amb les corresponents bases lliures, són més fàcilment dissolts dins l'aparell digestiu i poden ser més ràpidament absorbits pel torrent sanguini. A més, molts clorhidrats d'amines tenen una data de caducitat més llarga que les seves bases lliures respectives.[1][2]
Vegeu també[modifica]
- Clorur, sals inorgàniques d'àcid clorhídric
- Catió d'amoni quaternari
Referències[modifica]
- ↑ Stahl. Pharmaceutical Salts: Properties, Selection, and Use. 2nd. John Wiley & Sons, 2011. ISBN 978-3-90639-051-2.
- ↑ European Pharmacopoeia 7th Edition 2011, EDQM.