Clorina

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula de compost químicClorina
Substància químicacompost químic i compost heterocíclic Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaC₂₀H₁₆N₄ Modifica el valor a Wikidata
Chlorin.svg
SMILES canònic
Model 2D
n3c4cc5nc(cc\1nc(/C=C/1)cc2ccc(n2)cc3CC4)cc5 Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

La clorina és un compost orgànic macrocíclic i heterocíclic aromàtic, que consisteix en un conjunt de quatre anells de pirrol, un dels quals està en forma reduïda, units per quatre enllaços metino (= CH-). És un anàleg estructural de la porfirina.

La clorina, a través dels seus àtoms de nitrogen, és capaç d'unir-se a un àtom de metall com el magnesi. Aquestes clorinas són presents a la clorofil·la i constitueixen el pigment fotosensible present en els cloroplasts. Els bacteris fotosintètics posseeixen un compost similar a la clorina, però que conté dos anells de pirrol reduït. Aquest compost rep el nom de bacterioclorina.

La clorina es un compost relacionat amb la fotosíntesi, que es fa servir certes teràpies contra tumors i que, malgrat el que pugui suggerir el seu nom, no conté clor.

Utilitzar el terme clorina és influència de l'anglès amb la terminació "ine" que tenen en aquesta llengua els elements del seu grup (bromina, iodina, etc)

La seva fórmula química és Cl02 i s'utilitza per blanquejar, cloració d'aigües i desinfecció. S'obté a partir de clorit sòdic i clor.