Clorit

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Clorits)
Infotaula de compost químicClorit
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular66,958682 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaClO₂⁻ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
[O-]Cl=O Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata

L'ió clorit és un oxoanió ClO₂. Un compost químic clorit conté aquest grup amb el clor en l'estat d'oxidació +3. Els clorits també són coneguts com a sals químiques de l'àcid clorós.

Estats d'oxidació[modifica]

El clor pot tenir estats d'oxidació de −1, +1, +3, +5, o +7 amb els seus corresponents anions Cl, ClO, ClO₂, ClO₃, o ClO₄, coneguts respectivament com a clorur, hipoclorit, clorit, clorat, i perclorat. Un estadi d'oxidació addicional de +4 es troba en el diòxid de clor ClO₂, el qual té la mateixa estructura que el clorit ClO₂ i el catió cloril (ClO₂+).

Alguns compostos clorits[modifica]

Manufactura[modifica]

L'àcid lliure, àcid clorós, HClO₂, només és estable a concentracions baixes. Com que no es pot concentrar no resulta un producte comercial, però la seva sal sòdica, clorit de sodi, NaClO₂ és estable i prou barata per ser comercial, les corresponents sals de metalls pesants es descomponen explosivament per la calor o el xoc. El clorit de sodi deriva indirectament del clorat de sodi, NaClO₃. Primer el gas explosiu i inestable diòxid de clor, ClO₂ es produeix per reducció del clorat de sodi en una òlució fortament àcida amb un agent reductor. H₂SO₄(aq) + NaClO₃(s) → NaHSO₄(aq) + HClO₃(aq)
3HClO₃(aq) → 2ClO₂(g) + HClO₄(aq) + H₂O(l)

El diòxid de clor aleshores es redueix amb peròxid d'hidrogen, H₂O₂ donant clorit de sodi (NaClO₂).

2ClO₂(g) + 2OH- → ClO₂-(aq) + ClO₃-(aq) + H₂O(l)
ClO₃-(aq) + H₂O₂(l) → ClO₂-(aq) + H₂O(l) + O₂(g)

Usos[modifica]

La principal aplicació del clorit de sodi és la de generar diòxid de clor per blanquejar tèxtils, polpa i paper. Convertit en diòxid de clor es fa servir en algunes plantes de tractament d'aigua. En la Unió Europea l'ús del clorit de sodi està restringit.[1] Des de 2006 també està prohibit l'ús com mol·lusquicida.el clorit de sodi, NaClO₂ es fa servir en solucions per a la neteja de lents de contacte.

Seguretat[modifica]

El clorit de sodi, com molts oxidants, ha d'estar protegit de la contaminació amb materials orgànics per evitar la formació de mescles explosives.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Clorit
  1. Commission Decision of 14 October 2008 concerning the non-inclusion of certain substances in Annex I, IA or IB to Directive 98/8/EC of the European Parliament and of the Council concerning the placing of biocidal products on the market (notified under document number C(2008) 5894)(Text with EEA relevance)(2008/809/EC)
  • Chemistry of the Elements, N.N. Greenwood and A. Earnshaw, Pergamon Press, 1984.
  • Kirk-Othmer Concise Encyclopedia of Chemistry, Martin Grayson, Editor, John Wiley & Sons, Inc., 1985