Closterocerus ruforum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuClosterocerus ruforum Modifica el valor a Wikidata

Fulles de pi roig amb ous de Neodiprion sertifer parasitats per Closterocerus ruforum. Els forats que s'aprecien són el resultat de l'eclosió d'aquests parasitoids Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumArthropoda
ClasseInsecta
OrdreHymenoptera
FamíliaEulophidae
GènereClosterocerus
EspècieClosterocerus ruforum Modifica el valor a Wikidata
Krausse

Closterocerus ruforum (abans Chrysonotomyia ruforum) és una espècie d'himenòpter apòcrit de la família dels eulòfids (Eulophidae).[1] És parasitoide d'altres artròpodes i s'usa en el control biològic de plagues.

Característiques[modifica]

Tant el mascle com la femella mesuren entre 0,8 i 1,1 mm de longitud. Són de color majoritàriament negre brillant, si bé algunes parts poden ser marronoses, liles i verdoses. Tenen els ulls petits i l'espai malar (distància entre la part inferior de l'ull i la part superior de la mandíbula) gran.[2] El mascle té l'abdomen estret i amb una taca blanquinosa, mentre que la femella té l'abdomen més gran i arrodonit, i perfectament negre.

Distribució[modifica]

És present quasi a tot Europa, si bé no hi ha citacions a la península Ibèrica, algunes parts de Rússia, el nord d'Àfrica i Nord-amèrica. Ha sigut alliberat intencionadament a Quebec, Nova Brunswick i Ontario per al control biològic de l'himenòpter defoliador de pícees Diprion hercyniae.[3]

Història natural[modifica]

Com la majoria dels eulòfids, és un parasitoide d'altres artròpodes. C. ruforum parasita els ous de fins a tretze espècies d'himenòpters de la família dels dipriònids (defoliadors de coníferes), concretament els gèneres Diprion, Gilpina, Neodiprion i Microdiprion.[4] Les femelles de C. ruforum tenen l'ovipositor adaptat per perforar els ous dels hostes i introduir-hi els seus ous, que maduraran ràpidament i permeten a la larva alimentar-se del contingut dels ous de l'hoste.

Mitjançant tècniques d'olfactometria, s'ha observat que aquest insecte pot detectar alguns dels hostes (Diprion pini i Neodiprion sertifer) a partir de les feromones sexuals d'aquests,[5] o fins i tot a partir dels canvis d'emissions de compostos orgànics volàtils que els pins rojos generen com a resposta defensiva quan els Diprion pini hi ponen.[6]

Referències[modifica]

  1. Noyes, J. «Closterocerus ruforum (Krausse, 1917)» (en anglès). Catalogue of Life. Natural History Museum, 27-06-2005.
  2. Hansson, C. (1994). Re-evaluation of the genus Closterocerus Westwood (Hymenoptera: Eulophidae), with a revision of the Nearctic species. Insect Systematics & Evolution, 25(1), 1-25.
  3. «Distribution of C. ruforum» (en anglès). NHM.
  4. «associates of Closterocerus ruforum (NHM)» (en anglès).
  5. Hilker, Monika; Bläske, Verena; Kobs, Carsten; Dippel, Cornelia «Kairomonal Effects of Sawfly Sex Pheromones on Egg Parasitoids» (en anglès). Journal of Chemical Ecology, 26, 11, 01-11-2000, pàg. 2591–2601. DOI: 10.1023/A:1005592930772. ISSN: 1573-1561.
  6. Hilker, Monika; Kobs, Carsten; Varama, Martti; Schrank, Kai «Insect egg deposition induces Pinus sylvestris to attract egg parasitoids» (en anglès). Journal of Experimental Biology, 205, 4, 15-02-2002, pàg. 455–461. DOI: 10.1242/jeb.205.4.455. ISSN: 1477-9145.