Cocatedral de Sant Joan

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cocatedral de Sant Joan
Imatge
Nom en la llengua original(mt) Kon-Katidral ta' San Ġwann Modifica el valor a Wikidata
EpònimJoan Baptista Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusCatedral i església Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteGlormu Cassar
Construcció1573 - 1578
Consagració1578
Característiques
Estat d'úscorrecte
Estil arquitectònicbarroc
PlantaUna sola nau
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaLa Valletta (Malta) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRepública de Malta
Map
 35° 53′ 52″ N, 14° 30′ 46″ E / 35.89778°N,14.51278°E / 35.89778; 14.51278
Lloc component de Patrimoni de la Humanitat
Data?
Identificador131
Activitat
CategoriaCatedral
Diòcesiarquebisbat de Malta Modifica el valor a Wikidata
Religiócatolicisme Modifica el valor a Wikidata
Festivitat24 de juny
FundadorJean de la Cassière Modifica el valor a Wikidata
Lloc webstjohnscocathedral.com Modifica el valor a Wikidata

La Cocatedral de Sant Joan està situada a La Valletta (Malta), fou construïda per l'Orde de Sant Joan de Jerusalem entre 1573 i 1578. Va ser projectada pel Gran Mestre Jean de la Cassière i era l'església conventual dels hospitalers. El temple fou dissenyat per l'arquitecte militar maltès Glormu Cassar, que es va encarregar de molts edificis de La Valletta, ciutat de nova planta. Comparteix la funció catedralícia amb la cocatedral de Sant Pau de Mdina.

Façana[modifica]

La façana i tot l'exterior de la cocatedral, construïda després del Setge de Malta (1565), dona l'aparença d'un fort.

Interior[modifica]

Interior de la catedral

L'interior, en contrast amb la façana, està molt ornamentat i decorat seguint els cànons del barroc. Fou decorat per Mattia Preti, un artista calabrès i cavaller hospitaler. Preti va dissenyar i esculpir les parets de pedra interiors i va pintar la volta i els costats dels altars amb escenes de la vida de Sant Joan. L'escultura no va ser fet directament a la pedra del mur, sinó adossada, ja que la pedra maltesa fa que sigui difícil esculpir-la en el lloc.

al costat de l'entrada principal es troba el monument funerari de Fra Marc'Antonio Zondadari de Siena, que va ser nebot del papa Alexandre VII.

Capelles[modifica]

Capella de la catedral

La catedral conté vuit riques capelles, cada una està dedicada al sant patró de cadascuna de les vuit llengües de l'orde. Al costat esquerre del temple hi ha les capelles següents:

Al costat dret de l'església hi ha aquestes capelles:

Obres d'art[modifica]

La decapitació de Sant Joan Baptista de Caravaggio, 1608. Oli sobre tela, 361 x 520 cm. Oratori de la catedral

La pintrua de la decapitació de Sant Joan de Caravaggio és el millor treball de la cocatedral. Considerat una de les millors obres d'aquest pintor, està situat a l'oratori del temple. Va ser restaurat a la dècada de 1990 a Florència. En aquest quadre es pot veure perfectament el joc amb el clarobscur que tant va caracteritzar l'autor. A l'oratori també hi ha l'equip de Sant Jeroni III' (1607-1608).

Altres obres importants de la cocatedral són les tombes a la nau del temple que són el sepulcre de cavallers importants. En aquests monuments funeraris, ricament decorats amb ús de marbre, contenen l'escut del cavaller, juntament amb fets que van protagonitzar, així com estàtues orants. Un altre grup escultòric important és el de Mazzuoli, al costat de l'altar major.

Juntament amb el temple, hi ha el museu amb objectes d'art. A més dels objectes, cal destacar la col·lecció de tapissos del mestre Ramon Perellós i Rocafull, pintures dels mestres Jean de la Cassiere, Nicolau Cotoner i Manuel Pinto da Fonseca.

Visites[modifica]

La catedral es pot visitar de dilluns a divendres, de 9.30 a 16.30 (l'última admissió es dona a les 16.00) i els dissabtes només fins a les 12. Està tancada els diumenges i els festius. L'entrada dona dret a una audioguia en diferents idiomes i que consta de 24 punts d'informació.

Altres informacions[modifica]

La cocatedral de Sant Joan fou l'església conventual dels cavallers de l'orde de Sant Joan. Conventual en el sentit que tenia el mateix tracte que la seu arquebisbal de Mdina. El 1820 l'arquebisbe de Malta va començar a fer servir la cocatedral de Sant Joan. Actualment el monument és propietat del govern maltès i una fundació s'encarrega de la gestió. El secretari d'aquesta és el Dr Claude P.P. Busuttil i la directora del monument és Ms Cynthia de Giorgio, mentre que el coordinador del projecte és Mr Dane Munro.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cocatedral de Sant Joan