Cofa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Cofa.

La cofa[1] és una mena d'empostissat o altiplà que està formada per peces de fusta dalt dels pals majors de les embarcacions sobre els bau i creus establertes per aquesta finalitat.

Té la figura d'una D aplatada el front del qual mira cap a proa, la disposició de les taules sobre el bau de cofa (taules situades a babord i estribord del pal en direcció perpendicular, és a dir de proa a popa, que recolzades sobre les catxoles serveixen de sostén de la cofa) deixa una obertura quadrada per tal de permetre el pas del pal.

La cofa permet efectuar maniobres a les veles altes de l'embarcació, a banda de la seva funció per tal d'apostar el guaita (mariner que desenvolupa la vigilància). Així mateix la cofa té la funció d'assegurar els obencs (caps fixats a la part superior del pal mascle per tal de suportar els esforços laterals a què és sotmès i resti dret). En els combats, a més, eren un reducte des d'on es disparava a l'enemic.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «cofa». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.

Bibliografia[modifica]

  • El contingut d'aquest article incorpora material del Diccionari Enciclopèdic Gaspar i Roig de 1870, el qual es troba en el domini públic.