Col·lecció de minerals

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Col·lecció de minerals exposada en prestatges.

Les col·leccions de minerals estan creades normalment per mineralogistes o geòlegs. Classifiquen els minerals o els arxiven en capses o organitzadors, amb fitxes tècniques on hi guarden diverses dades de cada espècie com ara nom, color, lloc on s'ha trobat, mides...

Història[modifica | modifica el codi]

En general es considera el "pare de la mineralogia", Georgius Agricola (1494 - 1555) va ser un àvid col·leccionista de minerals. Va escriure diversos llibres, entre ells dos de gran importància: De Re Metallica, un primerenc tractat sobre la mineria, i De Natura Fossilium (1546) un llibre de text modern de la mineralogia. Un altre famós col·leccionista de minerals del segle XVI va ser l'Emperador Rudolf II (1552-1612) que va construir una gran col·lecció de minerals.[1]

Tècnica[modifica | modifica el codi]

La primera col·lecció de tot aficionat a la mineralogia hauria d'estar formada per, almenys, una mostra de les roques i minerals més comuns i representatius. La col·lecció anirà creixent en nombre d'exemplars i en nombre de minerals representats. Pot arribar un punt en què el col·leccionista es vulgui especialitzar, dedicant els seus esforços a la recollida de minerals d'un tipus determinat, per exemple: sulfurs, sulfats o silicats, o d'una determinada localització geogràfica, per exemple: minerals de Catalunya, o bé minerals amb característiques fluorescents d'arreu del món.

Per a començar qualsevol tipus de col·lecció en primer lloc sol ser necessari disposar d'una guia o catàleg que ens permeti identificar i ordenar les peces que formaran part de la nostra col·lecció. En el cas del col·leccionisme de minerals el més aconsellable és adquirir un llibre que tracti sobre roques i minerals en el que segur que trobarem tot el que necessitem saber per a poder reconèixer i classificar els nostres minerals. Una vegada estiguem formats en la matèria ja podem començar a aconseguir mostres de minerals per a la nostra col·lecció.

Obtenció[modifica | modifica el codi]

Els minerals poden adquirir-se de tres formes:[2]

  • Buscant-los: no hi ha dubte que elaborar una col·lecció buscant els minerals en el camp resulta molt formatiu, però alhora, poden existir algunes restriccions i dificultats pel fet d'haver de realitzar els desplaçaments per compte propi. A més, és convenient caracteritzar els materials recollits, cosa que també es recomana amb els minerals comprats o canviats.
  • Canviant-los: només ens donarà bons resultats quan es disposi d'una bona reserva de material, això només passa quan es visita sovint una zona mineralògica de gran interès.
  • Comprant-los: d'aquesta forma es poden aconseguir moltes espècies de nombrosos llocs del món, només cal anar a comerços i fires. Cal però tenir present que els bons exemplars són cars. És convenient prendre precaucions amb materials sintètics, falsificacions o minerals mal caracteritzats.

Per aconseguir una col·lecció acceptable es recomana combinar les tres possibilitats, procurant comprar només aquelles espècies que no es troben amb facilitat.

Criteri d'ordenació de la col·lecció[modifica | modifica el codi]

La major part de les col·leccions segueixen esquemes similars a les classificacions minerals, d'acord amb els diversos criteris possibles (químics, estructurals, geoquímics, geogràfics, mixtes, etc.). En algunes ocasions les col·leccions consten d'exemplars d'una sola espècie (de diversos hàbits o procedències) o d'espècies d'una classe (sulfurs, sulfats, carbonats, etc.). Altres vegades s'atén a criteris estètics o d'aprofitament de l'espai. La forma d'exposar la col·lecció depèn essencialment de l'espai disponible. Les col·leccions privades acostumen a ser petites i ocupen espais reduïts.

Classificació dels minerals[3]

En l'actualitat es coneixen més de 2.000 espècies de minerals. Aquestes es classifiquen segons la seva estructura i composició química en 9 classes, que se subdivideixen en grups i subclasses. Aquestes classes fonamentals i alguns dels seus minerals més comuns són:

Col·leccions a Catalunya[modifica | modifica el codi]

La Col·lecció Folch va ser reconeguda entre els anys 1960-1980 (Burchard, 1980), com una de les millors col·leccions de minerals privades del món. La seva grandària (més de 15.000 exemplars), la qualitat de les peces, el gran nombre d'exemplars clàssics, ja impossibles d'aconseguir avui en dia, així com l'estil de la col·lecció, que sorprenentment és molt "modern", l'han fet mundialment famosa.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Frasier, Si and Ann «The History of Mineral Collecting, 1530-1799». Falta indicar la publicació. Rocks & Minerals, 1995.
  2. Xtec.cat
  3. Mineraltown

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

Per a llegir més[modifica | modifica el codi]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Col·lecció de minerals Modifica l'enllaç a Wikidata