Joventut Comunista de Catalunya

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Col·lectiu de Joves Comunistes)
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióJoventut Comunista de Catalunya
Logojcc.png
Dades bàsiques
Tipus entitat organització juvenil
Ideologia Comunisme, marxisme-leninisme, catalanisme, republicanisme
Història
Fundació 1970
2014 (refundació) (1970
2014 (refundació)
)
Dissolució 1992
Organització i govern
Seu central 
Secretari general Juan Manuel Rodríguez
Publicació Maig
Afiliació internacional Federació Mundial de la Joventut Democràtica
Altres dades
Colors oficials Roig

Web www.jcc.cat
Facebook: joventutcomunista Twitter: jcc_cat
Modifica dades a Wikidata
Antic logotip de la Joventut Comunista de Catalunya

La Joventut Comunista de Catalunya és una organització comunista catalana que fou originalment la branca juvenil del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC). Es van fundar el 1970, com a forma de coordinació entre diverses branques juvenils que el PSUC, encara clandestí, tenia organitzades a nivell local dins el principat, en substitució de les antigues Joventuts Socialistes Unificades de Catalunya.

[1][2] Va ser refundada l'any 2014 a partir de "Joves Comunistes" i de la CJC-Joventut Comunista, essent des de 2015 el referent juvenil de Comunistes de Catalunya.

El VIII Congrés de 1990, celebrat a Sant Feliu de Llobregat, va acordar posar en marxa un nou projecte juvenil, amb l'Entesa dels Joves Nacionalistes d'Esquerra, integrats en la federació Iniciativa per Catalunya, anomenat Joves amb Iniciativa, com espai comú de treball dels joves de la federació IC. Es van cedir algunes atribucions i es va acordar també deixar per un proper congrés l'avaluació del nou projecte, descartant als documents la possible dissolució de la JCC o la seva renúncia a l'organicitat o activitat pròpia.

Aquest congrés no es va fer mai i la JCC es va transformar, per via dels fets consumats, en Joves amb Iniciativa, abandonant tot tipus d'activitat política i no acceptant afiliacions. Per tant, la JCC mai no ha estat dissolta com estipulen els seus estatuts, que és per congrés i amb el suport d'una majoria qualificada del delegats. El mateix IX congrés del Partit Socialista Unificat de Catalunya de 1996 no incorpora dins les seves delegacions a la JCC i n'elimina de la reforma d'estatuts l'apartat referit a les relacions entre el partit i la joventut.

L'any 1997 una part de Joves amb Iniciativa abandona l'organització i funda Joves Comunistes, considerant-se aquesta com a hereva de la Joventut Comunista de Catalunya, essent el referent del PSUC-viu durant els següents anys. Al 2013, Joves Comunistes endegà un procés d'unitat comunista conjuntament amb CJC-Joventut Comunista, branca juvenil del del Partit dels i les Comunistes de Catalunya. Es creà un Comité d'Enllaç Permanent que convida a participar a Joves Comunistes del Poble de Catalunya (filial a Catalunya dels Colectivos de Jóvenes Comunistas, els CJC van ser creats a nivell estatal alhora que els CJC-Joventut Comunista, però la seva relació es va trencar en el marc de la creació del PCPC a Catalunya, moment en què el PCC comença el seu viatge sense referent estatal). El Buró Polític dels CJC dona acusament de rebut a la invitació i denega la seva participació al procés d'unitat.[3] No es té constància que existís cap invitació formal cap a JEV per participar d'aquest procés, joventut que es considera a si mateixa única hereva de la JCC.

Finalment, al 2014, se celebra el I Congrés d'Unitat Comunista resultant en la refundació de la Joventut Comunista de Catalunya. Durant un breu període de temps la JCC passarà a ser el referent de la UJCE a Catalunya.[4] Aquesta relació es veurà truncada amb la creació de Comunistes de Catalunya, fruit de la unitat entre el PCC i part del PSUC-viu i la creació per part del PSUC-viu de la seva secretaria de joventut (JSUC), al matenir el PSUC-viu la marca de PCE a Catalunya.

El primer secretari general de la nova etapa fou en Benjamí Moles. Actualment, el seu secretari general és en Juan Manuel Rodríguez, des del 18 de juliol de 2015. En el II Congrés de la nova etapa, realitzat els dies 15 i 16 de juliol de 2017, va ser reescollit per unanimitat.

Publicacions[modifica]

Les JCC publiquen periòdicamet la revista Maig des del 2015. Anteriorment tenien com a òrgan d'expressió Jove Guardia primer, i més tard Jovent, publicat amb regularitat des de 1976 fins a 1981, i reprès al final dels 80. Territorialment, edità als anys 70 Juventud a Barcelona i El Puño a Mataró. El butlletí intern era En Moviment.

Secretaris generals[modifica]

  • Doménech Martínez (1970-1975)
  • Josep Maria Riera (1975-1981)
  • Joaquim Mestre (1984-1990)
  • Josep Vendrell (1990-1991)
  • Benjamí Moles (2014-2015)
  • Juan Manuel Rodríguez (2015-)

Referències[modifica]

  1. «Joventut Comunista de Catalunya». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. Joves Comunistes manté la marca de la JCC registrada
  3. Administrador. «CJC | Colectivos de Jóvenes Comunistas (CMC-JCPC-GKK) - Los CJC ante la propuesta de formar parte del proceso de unidad juvenil comunista en Cataluña» (en es-es). [Consulta: 7 abril 2017].
  4. «[Catalunya La JCC celebra la III Escola de Formació Lina Òdena]» (en en-us). Agitación.org, 20-03-2015.