Colònia Dussol

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Colònia Dussol
Imatge
Dades
TipusColònia industrial Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud295 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativales Planes d'Hostoles (Garrotxa) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera C-63, km 53,9 Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 03′ N, 2° 33′ E / 42.05°N,2.55°E / 42.05; 2.55
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC10084 Modifica el valor a Wikidata

La Colònia Dussol és una colònia tèxtil de les Planes d'Hostoles (la Garrotxa), al peu del riu Brugent, inclosa dins l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

El conjunt de la colònia és constituït per diferents construccions, naus de la indústria, cases dels obrers i petits canals. Destaca la torre de l'amo, que presenta un cos rectangular i teulada a dues aigües. En un costat hi ha una torreta acabada en punta i les finestres són gairebé totes de punt rodó. A la part del darrere fa una entrada amb una eixida feta amb arcades. La casa està construïda amb pedra blanca i rosa i la teulada és de ceràmica.[1]

Història[modifica]

Els Dusol procedien d'Olot, on des de mitjan segle xix es dedicaven a la fabricació de mitges. L'any 1892 ja havien fundat una societat anònima, Pedro Dusol e hijos, que havia diversificat la seva producció de gèneres de punt i utilitzava la màquina de vapor com a font d'energia. A començament del segle XX es decidiren a construir una nova fàbrica a les Planes d'Hostoles moguda amb l'energia hidràulica.[2]

Aquest establiment industrial està situat a la dreta del riu Brugent, a 1,6 km a sud-est del nucli de Les Planes d'Hostoles. La indústria està dedicada a la fabricació de filats de cotó. Al costat de les instal·lacions industrials es construïren uns habitatges que constitueixen sis edificis, així com una capella dedicada a la Verge del Carme. Més elevada i presidint la colònia hi ha la torre de l'amo, actualment habitada per la família Solé. L'any 1970 hi habitaven 34 persones i treballaben al voltant de 100.[1]Comprada per la família Solé l'any 1990. Actualment hi ha un saló per a banquets i la Torre s'anomena La Torre dels Til·lers.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Colònia Dussol
  1. 1,0 1,1 «Colònia Dussol». pat.mapa. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 gener 2015].
  2. Serra, Rosa; Casals, Lluís (fotografies). Colònies Tèxtils de Catalunya. Barcelona: Angle Editorial i Caixa de Manresa, 2000. ISBN 8488811594.