Coledocolitiasi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula malaltiaColedocolitiasi
modifica
Tipusmalaltia de la vesícula biliar, malaltia del conducte biliar comú, malaltia endocrina i malaltia Modifica el valor a Wikidata
Especialitatgastroenterologia Modifica el valor a Wikidata
Classificació
CIAPD98 Modifica el valor a Wikidata
Recursos externs
DiseasesDB33385 Modifica el valor a Wikidata
MedlinePlus000274 Modifica el valor a Wikidata
MeSHD042883 Modifica el valor a Wikidata
UMLS CUIC0701818 Modifica el valor a Wikidata
DOIDDOID:11755 Modifica el valor a Wikidata

La coledocolitiasi és la presència de càlculs biliars al conducte biliar comú (CBD) (per tant, coledoco- + litiasi). Aquests càlculs poden causar icterícia, colangitis i dany a les cèl·lules hepàtiques. Els tractaments inclouen coledocolitotomia i colangiopancreatografia retrògrada endoscòpica (CPRE).

Signes i símptomes[modifica]

El signe de Murphy és habitualment negatiu a l'examen físic en coledocolitiasi, ajudant a distingir-lo de la colecistitis. La icterícia de la pell o dels ulls és una troballa física important en l'obstrucció biliar. La icterícia i/o les femtes de color argila poden fer sospitar de coledocolitiasi o fins i tot de pancreatitis de càlculs biliars.[1] Si els símptomes anteriors coincideixen amb febre i calfreds, també es pot considerar el diagnòstic de colangitis ascendent.

Referències[modifica]

  1. National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases. «Gallstones». Bethesda, Maryland: National Digestive Diseases Information Clearinghouse, National Institutes of Health, United States Department of Health and Human Services, 2007. Arxivat de l'original el 2010-12-05. [Consulta: 6 novembre 2010].